ΧΥΤΑ Στράτου: Έξι μήνες μόνο για… την υποβολή προσφορών για τη μονάδα απορριμμάτων

Tέταρτη παράταση στο διαγωνισμό για την μονάδα απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου 

Σε δημοπράτηση για δεύτερη φορά βρίσκεται το μεγάλο έργο του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου με προϋπολογισμό 78,34 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2021, ωστόσο ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές στο ΣτΕ των συμμετεχόντων σε αυτόν κρίθηκε άγονος, καθώς από το ΣτΕ ουσιαστικά ακυρώθηκαν οι συμμετοχές όλων των ενδιαφερομένων.
Ωστόσο η νέα διαδικασία δημοπράτησης πριν καν εισέλθει στο κύριο στάδιο των ενστάσεων και των προσφυγών περνά από… σαράντα κύματα καθυστερήσεων, καθώς πρόσφατα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου έδωσε νέα παράταση, την τέταρτη κατά σειρά στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός του έργου είχε δημοσιευτεί στα τέλη του 2023 και αρχικά είχε προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών για τις 27 Φεβρουαρίου 2024, ωστόσο επειδή στους διαγωνισμούς τέτοιων έργων προβλέπεται διαβούλευση και διαδικασία υποβολής ερωτημάτων από τους ενδιαφερομένους, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει κάποια μικρή παράταση στο διαγωνισμό. Ωστόσο στο Δήμο Αγρινίου υποβλήθηκαν δύο αιτήματα για νέα παράταση στο διαγωνισμό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για την νέα προθεσμία που υποβολής των προσφορών τους, που είχε οριστεί για σήμερα 14/5, επικαλέστηκαν τη δυσκολία επικοινωνίας με τους προμηθευτές τους λόγω των εορτών του Πάσχα. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Δήμο Αγρινίου που έδωσε νέα παράταση τεσσάρων εβδομάδων στο διαγωνισμό και έτσι η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε στις 11 Ιουνίου.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στους έξι μήνες μόνο και μόνο για να υποβληθούν οι προσφορές… Και αυτή η καθυστέρηση σημειώνεται στο υποτιθέμενο απλοϊκό στάδιο της δημοπράτησης, καθώς τα «δύσκολα» έρχονται στη συνέχεια με την εξέταση των προσφορών.

Το μέγεθος των έργων και ο επακόλουθος ανταγωνισμός που ακυρώνει τους διαγωνισμούς

Το στοίχημα για την Αιτωλοακαρνανία συνολικότερα είναι να προχωρήσουν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου χωρίς να «κολλήσουν» εκ νέου σε δικαστικές προσφυγές, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά.

Ο προϋπολογισμός του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου είναι 78,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ είναι το μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η εξαετής λειτουργία του έργου, με το Δήμο Αγρινίου να διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και έξι έτη (δικαίωμα προαίρεσης). Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου είναι 41.575.910 ευρώ, καθώς ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου για έξι χρόνια, αλλά και δικαίωμα προαίρεσης για έξι ακόμη χρόνια.

Το μεγάλο κόστος αυτών των έργων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέντε – έξι «παίχτες» από την αγορά τα διεκδικούν, έχει προκαλέσει τον τόσο έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να μπλέκουν σε δικαστικούς κυκεώνες, δίχως πολλές φορές αποτέλεσμα…

Πιο «εύκολη» η επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου

Το μόνο παρήγορο με την περίπτωση του ΧΥΤΑ Στράτου είναι πως σύντομα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή των έργων επέκτασης του ΧΥΤΑ.

Πλειοδότης του διαγωνισμού έχει αναδειχθεί η εταιρεία «Ν. Νικολόπουλος ΑΤΕ» και καλώς εχόντων των πραγμάτων, προσεχώς αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο της επέκτασης με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ κρίνεται ως αρκετά κρίσιμο, καθώς ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει βρεθεί κοντά σε σημείο κορεσμού. Είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια ως «πακέτο» με τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία λόγω της σημασίας της ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων είχε προτεραιότητα για να δημοπρατηθεί, άσχετα αν αυτό τελικά δεν επετεύχθη εγκαίρως.

Η «κατασκευή έργων επέκτασης» του ΧΥΤΑ Στράτου περιλαμβάνει τα έργα κατασκευής της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ Στράτου (με προοπτική να λειτουργήσει αποκλειστικά ως ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 1.104.000 m3, σε έκταση 60 στρ. με έργα στεγάνωσης και τα αντίστοιχα έργα δικτύων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνουν την κατασκευή 4 κυττάρων συνέχεια των υφισταμένων 3 κυττάρων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr