Από τα δικαστήρια θα «περάσει» και η επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου

Στην αναμονή για την εκδίκαση των προσφυγών για το διαγωνισμό του έργου

Στην αναμονή βρίσκεται το κρίσιμο έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου, καθώς η συμβασιοποίησή του και εν ολίγοις η τύχη του θα κριθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο μετά τις προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Το έργο προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε περίπου πριν από ένα χρόνο ενώ τον περασμένο Μάρτιο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου με απόφασή της ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία «Ν. Νικολόπουλος ΑΤΕ». Ωστόσο υπήρξε προδικαστική προσφυγή στην «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» (ΕΑΔΗΣΥ) από το έτερο συμμετέχοντα στο διαγωνισμό την εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ», η απόφαση της οποίας θα κριθεί σε δεύτερο επίπεδο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η απόφαση λοιπόν του Δικαστηρίου θα κρίνει και την τύχη του διαγωνισμού. Μέχρι τότε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου κρατά «ζωντανό» το διαγωνισμό και με απόφασή της ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να παρατείνουν τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς τους και της εγγύησης συμμετοχής για έναν ακόμη χρόνο.

Το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου κρίνεται ως αρκετά κρίσιμο, καθώς ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει βρεθεί κοντά σε σημείο κορεσμού. Είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια ως «πακέτο» με τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία λόγω της σημασίας της ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων είχε προτεραιότητα για να δημοπρατηθεί. Ως γνωστόν όμως το εργοστάσιο απορριμμάτων που δημοπρατήθηκε το 2021, κόλλησε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα στο τέλος ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές στο ΣτΕ των συμμετεχόντων σε αυτόν, να κριθεί άγονος και σήμερα να βρίσκεται σε φάση επαναδημοπράτησης. Σε ανάλογη δικαστική περιπέτεια «έμπλεξε» και ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ και η ελπίδα πλέον είναι –από τη στιγμή που η καθυστέρηση είναι δεδομένη- να μην υπάρξει ακύρωση του διαγωνισμού και η καθυστέρηση μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Η «κατασκευή έργων επέκτασης» του ΧΥΤΑ Στράτου με συνολικό προϋπολογισμό 3.895.576€ περιλαμβάνει τα έργα κατασκευής της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ Στράτου (με προοπτική να λειτουργήσει αποκλειστικά ως ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 1.104.000 m3, σε έκταση 60 στρ. με έργα στεγάνωσης και τα αντίστοιχα έργα δικτύων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνουν την κατασκευή 4 κυττάρων συνέχεια των υφισταμένων 3 κυττάρων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Όσον αφορά το μεγάλο έργο του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου εντός του Ιουνίου αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερομένων στο διαγωνισμό που «τρέχει» από τα τέλη του 2024. Η κρισιμότητα των εργοστασίων απορριμμάτων, που συνεπάγεται τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ είναι δεδομένη καθώς οι Δήμοι ήδη έρχονται αντιμέτωποι με το τέλος ταφής απορριμμάτων που τους στερεί σημαντικούς πόρους από τα έσοδά τους. Μόνο για τη διετία 2022-2023 -υπενθυμίζεται- ο καταλογισμός για το τέλος ταφής για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανία ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr