«Εργάνη»: Ρεκόρ προσλήψεων και στην Αιτωλοακαρνανία τον Απρίλιο

Η εκκίνηση τουρισμού “απογείωσε” την απασχόληση

Δύο σημαντικά ρεκόρ κατέγραψε η αγορά εργασίας κατά τον μήνα Απρίλιο, δείχνοντας τη δυναμική πορεία της απασχόλησης ιδιαιτέρως κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Κατά τον Απρίλιο οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, φθάνοντας τις 132.352 σε ένα μήνα, κάτι που συνιστά την καλύτερη επίδοση της αγοράς από το 2001 και εντεύθεν. Το δεύτερο ρεκόρ αφορά την «ποιότητα» των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Έξι στις δέκα νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης.Η έκρηξη της απασχόλησης συνδέεται άμεσα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γεγονός που φαίνεται και από τις ειδικότητες όσων προσλήφθηκαν. Στην πλειονότητά τους πρόκειται επαγγέλματα σχετιζόμενα με τον τουρισμό όπως σερβιτόροι, μάγειροι και οι ψήστες, καμαριέρες και υπάλληλοι υποδοχής πελατών.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη Δυτική Ελλάδα με το ισοζύγιο των προσλήψεων να είναι θετικό κατά 1.262 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 535 σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ εντοπίζονται στην Αιτωλοακαρνανία. Πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2.000 αναγγελίες πρόσληψης έναντι 1.465 αποχωρήσεων, από τις οποίες οι 659 αφορούν λήξεις συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου. Κατά τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι το ισοζύγιο των προσλήψεων στην Αιτωλοακαρνανία ήταν θετικά κατά 334 νέες θέσεις εργασίας.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στη Δυτική Ελλάδα το ισοζύγιο των προσλήψεων στη Δυτική Ελλάδα είναι θετικό κατά περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων όμως μόνο 666 εντοπίζονται στην Αιτωλοακαρνανία. Και αυτό γιατί τον Ιανουάριο το ισοζύγιο των προσλήψεων ήταν αρνητικό κατά περίπου 200 θέσεις εργασίας, ενώ το Φεβρουάριο ήταν οριακά θετικό. Έτσι λοιπόν από το θετικό ισοζύγιο των 535 θέσεων εργασίας καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, που έχει τόσο ανεπτυγμένη την τουριστική οικονομία, πόσο σημαντική είναι η εκκίνηση του τουρισμού στις ροές απασχόλησης.

Αξίζει δε να διευκρινιστεί ότι στα στοιχεία της «Εργάνη» οι εκατοντάδες Αιτωλοακαρνάνες που δουλεύουν το καλοκαίρι σε νησιά ή άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, καταγράφονται στο σύστημα με βάση τον τόπο εργασίας τους, επομένως δεν εμφανίζονται στα στοιχεία για της μισθωτής απασχόλησης για την Αιτωλοακαρνανία.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’όλη τη διάρκεια του 2023 το ισοζύγιο των προσλήψεων στην Αιτωλοακαρνανία ανήλθε σε περίπου 1.100 νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr