Φαρμάκης: Γίνεται πράξη το δίκτυο φυσικού αερίου στο Αγρίνιο και σπάει την ενεργειακή απομόνωση

Τα έργα για το δίκτυο του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Οι εργασίες ξεκίνησαν από χθες στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και επί τόπου βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από το αντιπεριφέρειαρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λίνο Μπλέτσα.

Οι δύο τους είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους του αναδόχου για τις εργασίες κατασκευής του δικτύου και να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και το πλάνο που έχει τεθεί από την πλευρά του αναδόχου για το πως θα εξελιχθούν οι εργασίες τόσο στον αστικό ιστό του Αγρινίου, όσο και προς την πλευρά του Δοκιμίου, όπου προβλέπεται η κατασκευή του σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης του LNG.

“Mονο ικανοποίηση μπορεί να νιώσει κανείς σήμερα στην έναρξη εργασιών του τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στο Αγρίνιο”. “Είναι ένα έργο που επιτέλους ξεκίνησε” ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης στις δηλώσεις του και έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του έργου, θυμίζοντας ότι “τον Αύγουστο του 2021 εντάξαμε το συγκεκριμένο έργο, πιστεύοντας ότι θα βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση τη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα που τα έργα ξεκινούν βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι δεν ήταν σχέδια επί χάρτου ή ένα απλό όνειρο, αλλά είναι ένα έργο που γίνεται πράξη”.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπενθύμισε ότι μετά από πιέσεις της Περιφέρειας διπλασιάστηκαν οι τελικοί χρήστες του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς θα είναι περίπου 2.000. “Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να διατίθενται για να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό το ενεργειακό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι για εμάς προτεραιότητα” πρόσθεσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκτιμώντας το συγκεκριμένο έργο ως εμβληματικό συνολικά για την Περιφέρεια.

“Με το έργο αυτό θα αλλάξουμε σελίδα στον τόπο μας και θα σταματήσουμε να κυνηγάμε τους καιρούς τρέχοντας από πίσω, αλλά θα βάζουμε στοίχημα πλέον όχι απλά να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, αλλά να βγούμε μπροστά”, είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τέλος ο Νεκτάριος Φαρμάκης ζήτησε την υπομονή όλων για την περίοδο κατασκευής του έργου. “Προφανώς θα υπάρχει κάποια όχληση, αλλά θα είμαστε μαζί με τις τοπικές Αρχές και τον ανάδοχο για να φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη η δουλειά που θα γίνει και έχοντας κατά νου ένα έργο μπορεί να έχει ταλαιπωρία αλλά είναι μόνιμο”.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της enaonEDA εκτίμησε ότι εντός του 2024 θα έχουν κατασκευαστεί τα πρώτα 12 χλμ του δικτύου, έτσι ώστε να προχωρήσει με συνέπεια ο προγραμματισμός και το 2025, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα διανέμεται στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές του Αγρινίου από τη δεξαμενή LNG που θα υπάρχει στο Δοκίμι.

Σημειώνεται πως οι εργασίες στην παρούσα φάση,εκτελούνται στο Αγρίνιο, επί της Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου με κατεύθυνση προς την οδό Μακρυγιάννη. Η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στο Αγρίνιο και τον Πύργο, με κύριο του έργου την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων enaon EDA, προβλέπει επενδύσεις ύψους 10,3 εκατ. ευρώ. Συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της enaonEDA , πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014 2020) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Το ενιαίο έργο (Αγρινίου – Πύργου) αφορά στην κατασκευή 72 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Αγρινίου και 16 χλμ. δικτύου στην πόλη του Πύργου. Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 2.700 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.Σημειώνεται ότι, σε πρώτη φάση, το Αγρίνιο και ο Πύργος θα τροφοδοτηθούν με εικονική διασύνδεση μέσω σταθμού επαναεροποίησης (LNG station).

Φαρμάκης φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr