«Plan b» εξετάζει η Περιφέρεια για τις Ενεργειακές Κοινότητες

«Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν…» λέει μετά τον «Απόλλωνα» ο Νεκτάριος Φαρμάκης
Δεν ικανοποιεί ο «Απόλλωνας» της Ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας

«Plan b» φαίνεται ότι εξετάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να προχωρήσει το project των ενεργειακών κοινοτήτων μετά τη ψήφιση του προγράμματος «Απόλλων» από την κυβέρνηση, το οποίο φαίνεται να μην ικανοποιεί ούτε την Περιφέρεια.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική τοποθέτηση που έκανε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του περιφερειάρχη μετά τη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Απόλλων» και η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική ερώτηση που έκανε ο επικεφαλής DG Regio της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος άρχισε να «τρέχει» αυτό το μεγαλοπίβολο project που αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι, που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ της περιοχής, επιδίωξε να αντλήσει μέρος της χρηματοδότησης του έργου από κοινοτικούς πόρους. Με τους ευρωπαίους φυσικά να είναι θετικοί, κάτι που ήταν αναμενόμενο βέβαια, όταν μιλάμε για ένα project που έχει βραβευτεί ως καλή πρακτική στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης από τον ΟΗΕ και να δεσμεύουν ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ρωτά λοιπόν τις προάλλες ο Carsten Rasmussen “τι θα κάνετε με αυτό;” και ο Νεκτάριος Φαρμάκης βρέθηκε στη δύσκολη θέση να μην έχει -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να απαντήσει κάτι πολύ συγκεκριμένο, καθώς φαίνεται ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» άλλαξε τα δεδομένα και δυστυχώς προς το χειρότερο.

«Το 2019 σχεδιάσαμε μία λύση, μία τεχνική και βιώσιμη οικονομικά λύση για να ανταποκριθούμε σε ένα πρόβλημα και να απαντήσουμε σε μία κοινωνική ανάγκη που αφορά πάνω από το 50% του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας. Σχεδιάσαμε για να απαντήσουμε σε δημόσια οικονομικά ζητήματα κάνοντας εξαιρετική οικονομία στο ενεργειακό κόστος των δημοσίων οργανισμών μας και χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία που τότε υπήρχε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό μας επέτρεψε να το βάλουμε στο σχέδιασμό μας για να χρηματοδοτηθεί ένα τμήμα του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Απόλλων» : «Όμως τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν…»

«Πλέον υπάρχει αλλαγή στο νομικό καθεστώς και ενώ από εμάς έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις μας και έχουμε πάρει φάκελο πληρότητας από τον ΑΔΜΗΕ. Το νέο καθεστώς όμως λέει ότι δεν υπάρχει virtual net metering και πάμε για net billing. Εμείς δεν θα σταματήσουμε όμως, θα προχωρήσουμε και σε plan b πιστεύοντας ότι η δική μας λύση, που προϋποθέτει δύναμη στον πολίτη για να κάνει οικονομία στον εαυτό του και στον οργανισμό που τον εκπροσωπεί, είναι η μόνη λύση!» ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε με νόημα «Θα τη βρούμε την άκρη, δεν θα αφήσουμε έτσι τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούμε. Όλα αυτά εκτιμώ ότι θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από αυτή την τελευταία αναφορά του Νεκτάριου Φαρμάκη προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, αν όχι καθόλου τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό. Εξάλλου, αν το πρόγραμμα «Απόλλων» φαίνονταν να έλυνε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ και τους ΤΟΕΒ,  μάλλον θα υπήρχαν πανηγυρισμοί από τους φορείς της περιοχής και δεν θα έλεγε δημόσια ο περιφερειάρχης ότι εξετάζεται “plan b”….

Προβληματισμός σε Δήμους και ΤΟΕΒ

Και αυτό είναι μια άποψη που φαίνεται ότι συμμερίζονται και αρκετοί εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα «Απόλλων» δίνεται ουσιαστικά προτεραιότητα για όρους σύνδεσης σε ιδιωτικά ενεργειακά έργα, κυρίως όμως εκτιμάται ότι με το πρόγραμμα «Απόλλων» οι ΤΟΕΒ θα μπορέσουν να καλύψουν έως το 50% των ενεργειακών τους αναγκών, ενώ με το net metering γίνονται ενεργειακά αυτόνομοι και θα κάλυπταν το 100%.Την πριμοδότηση των ιδιωτικών ενεργειακών έργων έναντι των έργων δημόσιου χαρακτήρα έχει θίξει και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και μάλιστα θέση της ΚΕΔΕ είναι δήμοι που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν την ενεργειακή του κοινότητα να τους δοθεί προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον σε ποια εναλλακτική ή σε ποιο συνδυασμό λύσεων θα καταλήξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γύρω από το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Και αν φυσικά την όποια πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα την ακολουθήσουν, όπως συνέβη το 2019, οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ της περιοχής, καθώς σε κάθε περίπτωση οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα «σχήμα» που «χτίζεται» σε εθελοντική βάση και δεν είναι τίποτα υποχρεωτικό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr