ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Διερευνώνται πηγές για την χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος

Οι Δήμοι, σύμφωνα με την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, διερευνούν πηγές για τη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού τους προγράμματος, που διεκδικούν από το Υπουργείο.

Ταυτόχρονα με την κατάθεση από την ΚΕΔΕ στον Υπουργό Εσωτερικών της επεξεργασμένης πρότασης για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αναπτυξιακού προγράμματος που να αφορά αποκλειστικά τους Δήμους της Χώρας, παρουσιάστηκαν και μια σειρά από προτάσεις που συνεπικουρούν το αίτημά μας.

Στο τραπέζι δάνειο από την ΕΤΕπ

Κατέστησαν σαφές ότι οι Δήμοι είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του προγράμματος στον βαθμό που τους αναλογεί με ίδιους πόρους. Διερευνάται η δυνατότητα να διαπραγματευτούν Δάνειο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Δάνειο αυτό θα αποπληρώνεται από τα ετήσια έσοδα των τελών διαφήμισης και του ΤΑΠ, που μέχρι σήμερα, κατανέμονται στους Δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι δεκαετούς διάρκειας τουλάχιστον.Το συνολικό ύψος του δανείου, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μπορεί να φτάσει το 1,5 -2 δις €. Για κάθε 1€ που θα βάζει στο πρόγραμμα η ΤΑ, το κεντρικό κράτος θα πρέπει να συνεισφέρει 2 €, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή στρατηγική μόχλευσης χρηματοδοτικών πόρων.

Με βάση τα παραπάνω η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος θα αγγίξει τα 5 δις €. Το πρόγραμμα θα είναι πενταετές με σαφή εμπροσθοβαρή κατεύθυνση.

Παραπέρα επεξεργάζονται εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των Δήμων όπως :
• Δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας, που θα προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υποστήριξη, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές ΤΑ.
• Ενεργοποίηση της έκδοσης Δημοτικών ομολόγων
• Ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή ΣΔΙΤ στην ΤΑ
• Θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση νέων μορφών χρηματοδότησης όπως το crowdfunding
• Προετοιμασία για νέες χρηματοδοτικές πηγές που προκύπτουν από την εφαρμογή καινοτομιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

“Το σίγουρο είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα συλλογικά της όργανα αναβαθμίζει συνεχώς το ρόλο της αποτελώντας έναν αξιόπιστο και εμπεριστατωμένο συνομιλητή στις διεκδικήσεις της με την κεντρική εξουσία” αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr