Eνώ το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα επιστρέψει φέτος στο επίπεδο του 2010, θα χρειαστούν -όπως φαίνεται- αρκετά χρόνια ακόμη για να συμβεί το ίδιο και με τις αποδοχές μας
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων διαμορφώθηκαν το 2024 στο 74,23% του επιπέδου του 2010.Αν αναλογιστεί κανείς ότι το “καταστροφικό” 2015, η αναλογία είχε πέσει στο 58,94%, το λες και πρόοδο. Στη 10ετία που ακολούθησε καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εισοδήματος.
Όμως, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα επιστρέψει φέτος στο επίπεδο του 2010 και ουσιαστικά θα “κλείσει” ο υφεσιακός κύκλος (το ΑΕΠ βούτηξε από τα 240 δισ. ευρώ το 2009 ακόμη και κάτω από τα 168 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 240-245 δισ. ευρώ) θα χρειαστούν -όπως φαίνεται- αρκετά χρόνια ακόμη για να συμβεί το ίδιο και με τις αποδοχές μας.
Για όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ζει στη… μοναξιά της καθώς σε καμία άλλη χώρα μέλος του ΟΟΣΑ δεν λαμβάνουν οι πολίτες τόσο χαμηλότερο μισθό σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.
Είναι αυτονόητο ότι η συγκράτηση των μισθών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2010, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το πρόβλημα της ακρίβειας το βιώνουμε τόσο έντονα εδώ στην Ελλάδα.
Δεν έχει να κάνει με το αν οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο ή λιγότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες (τα στοιχεία δείχνουν ότι και στα ενοίκια, και στα τρόφιμα, που ενδιαφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, οι ανατιμήσεις είναι ανάλογες στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες).
Έχει να κάνει με το ότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών, απαιτήθηκε να διαθέσουμε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός μας για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Γιατί δεν αυξάνονται πιο γρήγορα οι μισθοί
Και ποιοι είναι οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η αδυναμία ταχύτερης αύξησης των μισθών; Ο κατάλογος θα πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαπιστώσεις:
1. Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο λόγος είναι οι περιορισμένες επενδύσεις. Η πολυετής ύφεση έκανε πολύ μεγάλη ζημιά καθώς αντί να αυξάνει το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί, αυτό μειωνόταν λόγω των αποσβέσεων (σ.σ δηλαδή της… απαξίωσης λόγω χρόνου των υφιστάμενων επενδύσεων).
Αυτό το βρίσκουμε τώρα μπροστά μας και είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους όλο το βάρος πέφτει στην αύξηση των επενδύσεων μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ.
2. Η διάρθρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ταχύτερη αύξηση των μισθών. Έχουμε μια κατακερματισμένη αγορά εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες οι οποίοι απασχολούν λιγότερους από 5 υπαλλήλους. Τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” δείχνουν ότι οι μικρές ατομικές οικογενειακές επιχειρήσεις, προσφέρουν έως και 50% χαμηλότερους μισθούς συγκριτικά με τους μεγαλύτερους εργοδότες.
Η λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων ακόμη και μέσω των συνενώσεων αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς ο παρόν τέτοια κουλτούρα συνεργασίας και συγχώνευσης καθώς κυριαρχεί η διάθεση του “να μην έχουμε αφεντικά πάνω από το κεφάλι μας”
3. Η κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων εργασίας κάτι που επίσης συνδέεται με την μνημονιακή περίοδο. Είμαστε η Ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό εκπροσώπησης εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις. Το υπουργείο Εργασίας το έχει βάλει στην ατζέντα, θα φέρει πλαίσιο για την βελτίωση της κατάστασης αλλά η απόσταση είναι πολύ μεγάλη: έχουμε ποσοστό κάλυψης κάτω του 35% στην Ελλάδα όταν στην Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιο.
4. Παρά τις μειώσεις συντελεστών τόσο για τον υπολογισμό των φόρων όσο και τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά μετά το 2019, η Ελλάδα εξακολουθεί να επιβάλλει πολύ μεγάλες κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε όποιον θέλει να εισπράττει έναν μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο. Είναι ενδεικτικό ότι ο σημερινός μέσος μισθός στην Ελλάδα (τα 1340 ευρώ που η κυβέρνηση θέλει να τα κάνει 1500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027) μετά βίας αντιστοιχούν σε πάνω από 1000 ευρώ καθαρά. Αυτό το “κεφάλαιο” αναμένεται να ανοίξει με το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ.
πηγή : thetoc.gr