Με υπόμνημά του προς την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και τους βουλευτές του νομού ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τουρισμού Αλυζίας καταθέτει μια σειρά από προτάσεις. Μεταξύ πολλών άλλων ο Σύλλογος επισημαίνει ότι πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης και οι ενέργειες προς ολοκλήρωση του βυθισμένου λιμανιού.
Αναλυτικά :
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΥΖΙΑΣ
Τα τελευταία 2 χρόνια στην πανέμορφη περιοχή της Αλυζίας φαίνεται να δημιουργούνται προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στασιμότητας. Η δημιουργία νέων μικρών ξενοδοχείων αλλά και η ανακαίνιση των ήδη σε λειτουργία, δημιούργησαν μια δυναμική προσέλκυσης 2 τουριστικών γραφείων από Σκανδιναβία και Αγγλία που δραστηριοποιούταν στη γειτονική Πάλαιρο χρόνια. Τα γραφεία έχουν υπογράψει συμφωνία 5 μηνών από Μάιο έως Οκτώβριο με 6 επιχειρήσεις καταλυμάτων για το καλοκαίρι του 2025 και θα προστεθούν μετά από ανακαίνιση και άλλες 4 επιχειρήσεις του χρόνου. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος καταδύσεων τον Σεπτέμβριο του 2025 στο Μύτικα κάτι που πάει να γίνει θεσμός δίνει προοπτική διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν στους 6 μήνες. Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα θέματα που αφορούν υποδομές αναβάθμισης, διαμόρφωσης κλπ της περιοχής του Μύτικα και της Αλυζίας εν γένει, όπως εμείς ιεραρχήσαμε βάσει της σπουδαιότητας των.
Μεγάλη Παραλία
Εφαρμογή του καθορισμού αιγιαλού που έχει καθορίσει η κτηματική υπηρεσία ώστε να δημιουργηθεί ακτογραμμή και δυνατότητα πρόσβασης όλο το χρόνο. Με το καθορισμό θα ανοίξει ο δρόμος για παρεμβάσεις αξιοποίησης (φωτισμός, ήπιες παρεμβάσεις). Κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας στα δυο ποτάμια της παράλιας. Ναυαγοσωστική κάλυψη όλης της παράλιας με 3 ναυαγοσώστες από (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) όπως σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες.Κατασκευή ράμπες Αμεα σε δυο σημεία (παλιόβαρκα, λιμάνι Μύτικα) σύμφωνα με την αδειοδότηση της κτηματικής από το 2024 που προβλέπει επίσης (χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, ομπρέλες).
Πεζή καθαριότητα τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Έγκαιρη προετοιμασία της παράλιας για τη θερινή περίοδο από Μάιο.Γαλάζιες σημαίες.
Λιμάνι
Ο Μύτικας, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς προορισμούς για ιστιοπλοϊκά στο ιόνιο και συνδέει ακτοπλοϊκά τα νησιά Κάλαμο και Καστό. Παρόλη τη σημαντικότητα του δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε ότι αφόρα την ανάπλαση τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Η χωροθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα. Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης και οι ενέργειες προς ολοκλήρωση του βυθισμένου λιμανιού είναι άμεση προτεραιότητα.
Σε συνεχεία της ανώτερω διαπίστωσης η μελέτη δημιουργίας μιας νέας γλίστρας στο βωρό είναι πρώτης ανάγκης, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης στο λιμάνι ο Μύτικας γίνεται <<αφιλόξενος προορισμός>>. Επίσης επιβάλεται η ύπαρξη ελεγχόμενης στάθμευσης όπως είναι στα περισσότερα τουριστικά μέρη στην Ελλάδα. Για δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης (παρκινγκ) προτείνουμε τους 2 χώρους (οικόπεδο διπλά στο κέντρο υγείας και το δημοτικό χώρο στη παραλία) .
Κέντρο Υγείας
Κύριοι το υποστελεχωμένο κέντρο υγείας δε καλύπτει μονό την περιοχή της Αλυζίας αλλά και μεγάλο αριθμό τουριστών καθώς και τα δυο νησιά Κάλαμο και Καστό, ζητούμε: Στελέχωση του κέντρου υγείας με το αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του προσωπικό υγειονομικού ενδιαφέροντος (γιατρών,νοσηλευτών). Τεχνολογικό εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται εξετάσεις μικροβιολογικές, ακτινογραφίες .Να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μύτικα.
Σύνδεση της Αλυζίας με το αεροδρόμιο του Ακτίου και την Ιόνιο Οδό
Στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής πρώτιστο ρολό παίζει η πρόσβαση και το οδικό δίκτυο. Η σύνδεση της Αλυζίας με το αεροδρόμιο του Ακτίου μέσω Παλαίρου και με την Ιόνιο οδό μέσω Αστακού αλλά και Αρχοντοχωρι- Φυτειές χρειάζεται παρεμβάσεις διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις διαγραμμίσεις, φωτισμός, οδική σήμανση σε κάποια σημεία και βελτιώσεις μπάρες προστασίας.
Βιολογικός καθαρισμός
Χειροκροτούμε τη δρομολόγηση- ολοκλήρωση και μελλοντική λειτουργία του υπό κατασκευή έργου.
Αναβάθμιση του οδικού δικτύου εντός πόλης
Ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, φωτισμός διάνοιξη όλων των δρόμων που δεν έχουν ανοίξει στο αστικό κομμάτι του Μύτικα. Εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και της κυκλοφοριακής μελέτης με όλα τα παραπάνω. Η εικόνα για τουριστικό μέρος που αποτελεί το διαμάντι της περιοχής είναι τραγική και ενόψει υποδοχής παγκοσμίου πρωταθλήματος καταδύσεων πρέπει να διορθωθούν πολλά, αλλιώς η διαφήμιση που όλοι περιμένουμε από τους αγώνες θα είναι δυσφήμιση. Η αποκατάσταση από τις εργασίες του βιολογικού με ασφαλτικά σε όλο το οδόστρωμα είναι απαραίτητη.
Πεζοδρόμος
Η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν απαιτεί την εναρμόνιση του κλεισίματος του πεζόδρομου συμφωνά με την 6 μήνη τουριστική σεζόν. Επέκταση της πεζοδρόμησης στους κάθετους Ξενοδοχείο Σίμος και Πιτσαρία Al Cabiano.
Ίδρυση γραφείου τουρισμού στο Μύτικα
Σαν σημείο ζητήθηκε η πρώην κοινότητα Μύτικα λόγο του σημείου της επιπλέον είναι σχεδόν 20 χρόνια αναξιοποίητη. Η προβολή της περιοχής μέσω του γραφείου στον τομέα του τουρισμού αναφέρεται στις ενέργειες και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν επισκέπτες σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Μπορεί να αφορά την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, η φυσική ομορφιά, ή οι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται. Η αποτελεσματική προβολή της περιοχής μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επισκεπτών, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Μερικές από τις βασικές στρατηγικές για την προβολή της Αλυζίας περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία Τουριστικών Υλικών (Εκτυπώσεις και Ψηφιακά Μέσα)
2. Στρατηγικές Social Media και Διαδικτυακή Παρουσία
3. Διοργάνωση Τουριστικών Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ
4. Στρατηγικές Διαφήμισης
5. Στρατηγικές Συνεργασίας με Τουριστικά Γραφεία
6. Ενίσχυση Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ιστορίας
7. Ανάδειξη Φυσικών Αξιοθέατων και Δραστηριοτήτων
8. Επιπλέον κατασκευή 2 πινάκων ανακοινώσεων που θα διαφημίζουν τις επιχειρήσεις έναν διπλά στο γραφείο και έναν στο Λιμάνι.
Τουριστική Στρατηγική
Θεωρούμε άμεση την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης σχετικά με την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Θα πρέπει να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να αξιολογηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων και βάσει αυτών να χαραχτεί η στρατηγική προβολής και προώθησης της Αλυζίας, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Πάγιο αίτημα του συλλόγου μας είναι η σύσταση οργανισμού τουρισμού του Δήμου σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς και αρμοδίους φορείς. Για το σύλλογο μας η επιτροπή τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας.
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Οι δυνατότητες αξιοποίησης κι ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Αλυζία είναι διευρυμένες και ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αλυζίας είναι το φυσικό περιβάλλον της (παραλίες, ενδοχώρα) όπου αποτελεί πρόσφορο έδαφος εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, θαλάσσιος, περιπατητικός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, αρχαιολογικός κ.α)
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Καϋμενάκης Χρύσανθος
Η Γραμματέας Γαλάτη Κωνσταντίνα