Αεροδρόμιο Ακτίου: Προς νέο ρεκόρ με 3,3% περισσότερους επιβάτες το πρώτο εξάμηνο

Ανοδικά και ο Ιούνιος

Σε μια περίοδο διεθνών προκλήσεων, τα ελληνικά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητα και τον καθοριστικό τους ρόλο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Μέσα στον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υποδέχθηκαν συνολικά 5,35 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 1,3% (+67.000 επιβάτες) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024.

Η θετική αυτή τάση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το περιβάλλον παραμένει πολυσύνθετο, με γεωπολιτικές εντάσεις να επηρεάζουν δυναμικά τη ροή επισκεπτών, αλλά και με τις εταιρείες να αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα δίκτυά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.Το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία, έχει καταφέρει τα δύο προηγούμενα χρόνια να πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ στην επιβατική του κίνηση και με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου φαίνεται ότι και φέτος έχει τη δυνατότητα να καταγράψει νέα ρεκόρ. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση 2,1% στην επιβατική του κίνηση, διακινώντας σχεδόν 160.000 επιβάτες. Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024, το αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφει άνοδο στην επιβατική του κίνηση 3,3%. Το αεροδρόμιο Ακτίου με αύξηση 5,6% σημείωσε ρεκόρ το 2023, ενώ πέρυσι έστω και οριακά με αύξηση της τάξης του 1% έσπασε το ρεκόρ του 2023 φτάνοντας στις 820.000 περίπου επισκέπτες.

Η αύξηση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου του Ακτίου έχει ενδιαφέρον αν παρατηρήσει κανείς ότι την ίδια περίοδο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί καταγράφουν είτε πτώση ή μια μηδαμινή αύξηση στην κίνησή τους, εξαιρώντας φυσικά τη Σαντορίνη (-17,2%) που βιώνει τις επιπτώσεις από την έντονη σεισμική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος. Για παράδειγμα τον Ιούνιο η Μύκονος κατέγραψε πτώση 3,8%, η Σάμος πτώση 5% και η Κως πτώση 0,3%.

Το αεροδρόμιο Ακτίου προσφέρει απευθείας πτήσεις προς 19 χώρες και 50 πόλεις για το 2025, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα της Δυτικής Ελλάδας. Αυτές οι πτήσεις περιλαμβάνουν χώρες από σχεδόν για όλη την Ευρώπη, ωστόσο η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη μερίδα του λέοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις αεροπορικές εταιρείες συνδέουν το Άκτιο με το Τελ Αβίβ, ωστόσο λόγω της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται πως συνολικά στην Ελλάδα φέτος οι Ισραηλινοί επισκέπτες θα είναι λιγότεροι.

Μόλις 14 πτήσεις από Ισραήλ

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Ιουνίου ήταν, αναμφίβολα, η κρίση στο Ισραήλ, η οποία ξέσπασε εκ νέου στις 13 Ιουνίου, επηρεάζοντας αισθητά τον εξερχόμενο τουρισμό από τη χώρα. Η διακοπή πτήσεων και οι ακυρώσεις οδήγησαν σε περίπου 500 χαμένες κινήσεις αεροσκαφών και περίπου 60.000 λιγότερους επιβάτες, επηρεάζοντας πολλά ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο στο Άκτιο υπήρξαν μόνο 14 αφίξεις – αναχωρήσεις αεροσκαφών από και προς το Ισραήλ για τη διακίνηση συνολικά μόλις 1.385 επιβατών.

Το ζητούμενο βεβαίως για την Αιτωλοακαρνανία θα είναι να πάρει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» του αεροδρομίου του Ακτίου, καθώς αυτό σε συντριπτικό ποσοστό εξυπηρετεί την τουριστική κίνηση στη Λευκάδα και τα παράλια της Ηπείρου. Μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται, καθώς για παράδειγμα φέτος, τουριστικά γραφεία από τη Σκανδιναβία και την Αγγλία που δραστηριοποιούταν στην Πάλαιρο επεκτείνονται και στο γειτονικό Μύτικα, λόγω της δημιουργίας νέων μικρών ξενοδοχείων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr