Του Μάνου Οικονομίδη
Η Ιστορία έχει τον τρόπο της να μας προετοιμάζει για το παρόν, ως προπαρασκευαστική στιγμή του μέλλοντος, αρκεί φυσικά κάποιος να έχει τη γενναιότητα να την ερμηνεύει στη βάση μεθοδολογικής ψυχραιμίας.
Ο Μάρτιος, πρώτος μήνας της άνοιξης, δηλαδή της περισσότερο αισιόδοξης εποχής του χρόνου, μήνας μετάβασης από τις δυσκολίες του χειμώνα στην ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων και με πολιτικές… εκκαθαρίσεις. Αι Ειδοί του Μαρτίου, για παράδειγμα, αφορούν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, ως ρωγμή στη φυσική συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην επέτειο θρησκευτικών εορτασμών.
Στον δυτικό κόσμο, οι Δημοκρατίες που με κόπο προσπαθούν οι κοινωνίες να διαφυλάξουν ακέραιες και αναλλοίωτες από τη φθορά της συγκυρίας, προσφέρουν στους λαούς ευκαιρίες για πολιτικές… εκκαθαρίσεις, με την κορύφωση της λειτουργίας του πολιτεύματος το οποίο εμπνεύστηκαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι. Με τις εκλογές.
Οι εκλογές δεν έχουν περιοδικότητα, όπως και αι… Ειδοί. Μάρτιος, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, σπάνια τον χειμώνα, εκτός αν μια κυρίαρχη πολιτική δύναμη επιθυμεί να… αυτοχειριαστεί εκλογικά. Οι εκλογές ωστόσο αποτελούν τον επίλογο της διαδρομής. Και με καβαφικούς όρους, σημασία έχει η διαδρομή, το ταξίδι, ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον προορισμό.
Στη διαδρομή μιας κοινωνίας για τις εκλογές, πολυπαραγοντικές παράμετροι επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών, καθορίζουν την εκλογική επιλογή τους και κατά συνέπεια μετακινούν και μετατοπίζουν το κοινωνικό εκκρεμές. Με αφορμή τις επώδυνες μνήμες του 2015, του δημοψηφίσματος Τσίπρα και των κλειστών τραπεζών, του αχρείαστου και ριψοκίνδυνου φλερτ με τον εξοστρακισμό από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η μηχανική της σύγκρισης επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα.
Η συζήτηση δεν εξαντλείται. Όπως και οι επιμέρους πτυχές και λεπτομέρειες. Ενσωματώνει και υποκρύπτει ωστόσο ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα, η ζύμωση για την απάντηση στα οποία, τις περισσότερες φορές κρίνει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα, είμαστε καλύτερα από τις τραγικές στιγμές του 2015. Αυτονόητα θετική η απάντηση. Το μυστικό ωστόσο βρίσκεται στο «πόσο καλύτερα είμαστε». Και η απάντηση είναι εξατομικευμένη, καθώς εξαρτάται από την ατομική θέαση της ζωής του καθενός, πόσο έχει βελτιωθεί, πόσες και ποιες πληγές έχουν επουλωθεί, πόσο ελπιδοφόρο φαντάζει το μέλλον, ποιος μπορεί να ενσαρκώσει αυτή την ελπίδα.
Οι απαντήσεις στις… κάλπες.
πηγή: ysterografa.gr Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”