Στο 45% οι κενές θέσεις στη Γεωπονική Σχολή: Μείζον πρόβλημα για δύο Τμήματα

Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και το Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι πασχίζουν να «κερδίσουν» φοιτητές

Πτώση κατέγραψαν στις βάσεις τους για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο το πρόβλημα των κενών θέσεων παρέμεινε και φέτος κυρίως στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και στο Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι. Μάλιστα το πρώτο έφτασε να έχει το 88% των θέσεών του κενές…!

Ως προς τις βάσεις το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο) είδε τη βάση του να περιορίζεται κατά 490 μόρια και πηγαίνει στα 9.630 μόρια, το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) είχε πτώση κατά 275 μόρια με τη βάση του να πηγαίνει στα 9.885 μόρια, ενώ το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 1.967 μόρια (δηλαδή 19,1%) με τη βάση του να πηγαίνει πλέον στα 8.335 μόρια. Μοναδική εξαίρεση το Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι που η βάση του αυξήθηκε κατά 405 και πήγε στα 9.445 μόρια.

Και φέτος όμως το μεγάλο πρόβλημα για τα δύο από τα τέσσερα τμήματα είναι οι πολλές κενές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο που φέτος βρέθηκε για τρίτη φορά στα μηχανογραφικά είχε μόλις 14 επιτυχόντες σε σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων. Στον αντίποδα το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κατάφερε και καλύψει όλες τις θέσεις με 121 επιτυχόντες.

Από τα Τμήματα που εδρεύουν στο Μεσολόγγι, το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών είχε επίσης 100% επιτυχία, καθώς προέκυψαν 100 επιτυχόντες για αντίστοιχες θέσεις. Στο Τμήμα Γεωπονίας όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς καλύφθηκαν μόνο 35 από τις 150 θέσεις εισακτέων. Έτσι συνολικά στη Γεωπονική Σχολή καλύφθηκαν 270 από τις 491 θέσεις εισακτέων, δηλαδή το 55% των θέσεων.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι κατάφερε να καλύψει να μην έχει κενές θέσεις, ενώ πέρυσι είχε ελάχιστους επιτυχόντες. Έτσι για πρώτη φορά το ποσοστό των κενών θέσεων συνολικά στη Γεωπονική Σχολή περιορίστηκε στο 45% από 56% πέρυσι και από την περιοχή του 70% Βεβαίως όταν θεσπίστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Έτσι το πρόβλημα των θέσεων επικεντρώνονται πια στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο (ξεκίνησε το 2023) και στο Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

Το πρόβλημα συνολικά για τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου είναι η ελκυστικότητά τους, καθώς συγκαταλέγονται στις πρώτες επιλογές ελάχιστων υποψηφίων φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι που κατάφερε να καλύψει να μην έχει κενές θέσεις, με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας, μόλις 36 υποψήφιοι το είχαν στις πρώτες τρεις επιλογές τους. Στον αντίποδα το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο ήταν η δεύτερη επιλογή μόλις για δύο υποψήφιους και η τρίτη για τρεις υποψηφίους… Το Τμήμα με την υψηλότερη ζήτηση για τα δεδομένα της Σχολής είναι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο που για 110 υποψηφίους φοιτητές ήταν μέσα στις πρώτες τρεις επιλογές του μηχανογραφικού τους.

Το βέβαιο είναι ότι δύο χρόνια μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστήμιου Πατρών μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, τα δύο από τα τέσσερα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους. «Δεν είναι ώρα για κριτική, πρέπει να δούμε πως θα προσελκύσει φοιτητές», έλεγε το 2023 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο. Δύο χρόνια μετά το Τμήμα συνεχίζει να βρίσκεται στα… αζήτητα με μόλις ένα επιτυχόντα φοιτητή από τα Γενικά Λύκεια και το 88% των προσφερόμενων θέσεων κενές…

Αν έχει πάντως γίνει κάποια προσπάθεια για την ελκυστικότητα αυτού του Τμήματος, αυτή ακόμη δεν έχει αποδώσει και με τόσο μικρό αριθμό φοιτητών μοιραία τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητά και το λόγο της ύπαρξής του.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr