Το 10% η παραβατικότητα, 90 πρόστιμα «έπεσαν» το 2024
Ρεκόρ ελέγχων στη Δυτική Ελλάδα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) είχαμε το 2024, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αυξημένη παραβατικότητα στους επιμέρους κλάδους των τροφίμων.Κατά τη διάρκεια του 2024, ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε πανελλαδικά περίπου 10.200 επιτόπιους ελέγχους – τακτικούς, έκτακτους και διαχείριση κινδύνων – σε επιχειρήσεις τροφίμων διαφόρων κλάδων και μεγεθών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση της συμμόρφωσής τους με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν 27 εξειδικευμένα προγράμματα εργαστηριακών αναλύσεων, με 2700 αναλύσεις, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στον εντοπισμό πιθανών απειλών για τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση απολογισμού του ΕΦΕΤ, αυξημένοι ήταν οι έλεγχοι και στη Δυτικής Ελλάδα, καθώς η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε 948 ελέγχους, έναντι 750 που είχαν προγραμματιστεί, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 126,4%.Η γενική συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την κείμενη νομοθεσία ανήλθε σε 89,6%, με τη μη συμμόρφωση να φτάνει το 10,4%, ποσοστό που κατατάσσει την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στην 4η θέση μεταξύ των 9 περιφερειακών διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.Εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα καθώς την τελευταία τριετία ο αριθμός των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων είναι σταθερά μεγαλύτερος των 75 ενώ τα προηγούμενα έτη δεν είχε ξεπεράσει τις 24, καθώς μέχρι και το 2020 το ποσοστό μη συμμόρφωσης κυμαίνονταν μεταξύ 1 και 3%.
Οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως τακτικές διαδικασίες (705 έλεγχοι ή 74,4%), ενώ σημαντικό αριθμό αποτέλεσαν και οι επανέλεγχοι (179 ή 18,9%).Υπήρξαν 57 περιπτώσεις ελέγχου που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες (6,0%) και 7 περιπτώσεις που ήταν κινητοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συναγερμού για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (ACN).Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στις βασικές κατηγορίες δραστηριότητας της περιοχής: Παρασκευαστές/Συσκευαστές (30,2%), Παρασκευαστές Λιανικής (25,2%), Λιανικό εμπόριο (27,4%), ενώ μικρότερη έμφαση δόθηκε σε τομείς όπως η Αποθήκευση & Διανομή (7,2%), η Παροχή Υπηρεσιών (9,1%), και άλλες δραστηριότητες (0,9%).
Αναλυτικότερα, από τους 286 ελέγχους στους Παρασκευαστές/Συσκευαστές, οι 140 (49,0%) αφορούσαν ζωικά τρόφιμα, οι 104 (36,4%) φυτικά τρόφιμα και οι 42 (14,7%) σύνθετα προϊόντα.
Από τις 769 εγκαταστάσεις που ελέγχθηκαν συνολικά, οι 77 (10,0%) κρίθηκαν μη συμμορφούμενες. Από αυτές, οι 21 αφορούσαν Παρασκευαστές Λιανικής (27,3%), οι 17 Παρασκευαστές / Συσκευαστές (22,1%) και οι 17 την Παροχή Υπηρεσιών (23,4%). Η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ, μέσω της Τριμελής Επιτροπής εξέτασε συνολικά 91 περιπτώσεις εγκαταστάσεων, για τις οποίες τα κλιμάκια ελέγχου είχαν εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Σε 12 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 6.000 ευρώ και σε 78 περιπτώσεις τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κυμαίνονταν έως 6.000 ευρώ.