Ο Παντελής Μπουκάλας για την Έξοδο του Μεσολογγίου σε φιλολογική εσπερίδα στο Αγρίνιο

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου διοργάνωσαν στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου φιλολογική εσπερίδα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με θέμα: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και η Έξοδος του Μεσολογγίου στα Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ’21 και στην ποίηση, δημοτική και προσωπική» με μοναδικό ομιλητή τον καταξιωμένο αρθρογράφο και συγγραφέα, Παντελή Μπουκάλα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου κ.Ρούλα Αλεξάκη.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός. Είναι μνήμη, είναι σύμβολο, είναι η στιγμή όπου η ανθρώπινη αντοχή συναντά την υπέρβαση. Είναι η στιγμή που η Ιστορία μετατρέπεται σε ποίηση και η ποίηση επιστρέφει στην Ιστορία, τροφοδοτώντας τη συλλογική μας συνείδηση.Η σύνδεση της βιωματικής μαρτυρίας των αγωνιστών με τη λογοτεχνική έκφραση αναδεικνύει κάτι βαθύτερο: ότι η Επανάσταση του 1821 δεν υπήρξε μόνο στρατιωτικός και πολιτικός αγώνας, αλλά και πνευματικό γεγονός. Ένα γεγονός που γέννησε λόγο, τραγούδι, στοχασμό. Που ενέπνευσε τη δημοτική μούσα και διαμόρφωσε τη νεοελληνική ταυτότητα.»

Αναφέρθηκε επίσης στο πολύπλευρο έργο και την προσφορά του Παντελή Μπουκάλα ο οποίος, όπως υπογράμμισε είναι «ένας διανοούμενος με βαθιά γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και της λαϊκής μας παράδοσης, που απόψε θα μας μιλήσει για ένα από τα πιο δραματικά και ταυτόχρονα πιο φωτεινά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας».

Στην ομιλία του, ο κ. Μπουκάλας ανέπτυξε τις ιστορικές καταγραφές των πολιορκιών του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα αγωνιστών του 1821, καθώς και άλλων ιστορικών μαρτυριών. Αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των πολιορκημένων, στις δραματικές στιγμές του αποκλεισμού από στεριά και θάλασσα και στην κορύφωση του δράματος με την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα και την Ευρώπη και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους και φιλέλληνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ποιητική αποτύπωση της Εξόδου, τόσο στη δημοτική ποίηση όσο και στο έργο σημαντικών δημιουργών, όπως ο Διονύσιος Σολωμός και ο Κωστής Παλαμάς, οι οποίοι ανέδειξαν, μέσα από το έργο τους, τη συμβολή του Μεσολογγίου στην Ελληνική Επανάσταση και τη διαχρονική του θέση στην εθνική μνήμη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά μαθήτριες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, παρουσιάζοντας πέντε μελοποιημένα ποιήματα, υπό τη Διεύθυνση – Διδασκαλία των Ηλία Κοτζιά και Βαγγέλη Θάνου.

Συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αθανασοπούλου Αριάδνη (φωνή), Γραβάνης Οδυσσέας (κρουστά), Ευκαρπίδη Φοίβη (φωνή), Καρακώστα Νάσια (μπουζούκι), Καρκαλής Στέφανος (πιάνο), Κρίθυμος Βασίλης (μπάσο), Λάσκαρης Κωνσταντίνος (μπάσο), Ντάλα Αγάθη (φλάουτο), Παρθένη Εβελίνα (φωνή – κιθάρα), Τριάντης Θανάσης (βιολί – τσέλο), Κωνσταντίνα Φλωκατούλα (φωνή).
Παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Ανδρέας Σκαρτσάρης, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ.Παρασκευή Μαδιά, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τριάντης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννιώτης, ο Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Αγρινίου Βασίλης Καραμάνης, εκπαιδευτικοί και πλήθος φίλων των γραμμάτων και της ιστορίας.

1
2
3
4

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews