11η στις τουριστικές εισπράξεις, παρά το γεγονός ότι το 2025 υποδέχθηκε 8,5% περισσότερους επισκέπτες
Από Γερμανία, Γαλλία και Αλβανία οι περισσότεροι επισκέπτες στη Δυτική Ελλάδα
Ο τουρισμός το 2025 παρουσίασε σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά Περιφέρεια, παρά το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε συνολικά η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 6,1% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 9,8%, ωστόσο οι διανυκτερεύσεις παρέμειναν σχεδόν στάσιμες, ενώ η αξία του τουρισμού εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε λίγες μόνο Περιφέρειες.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο συμπέρασμα της νέας μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», η οποία χαρτογραφεί τις επιδόσεις κάθε Περιφέρειας της χώρας και αποτυπώνει τις μεγάλες διαφοροποιήσεις τόσο ως προς την οικονομική απόδοση όσο και ως προς τη συμπεριφορά των επισκεπτών.
Για τις μη τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα στοιχεία καταγράφουν περισσότερους τουρίστες, αλλά λιγότερα έσοδα.Το 2025 η Δυτική Ελλάδα είχε μερίδιο μόλις 1% στα τουριστικά έσοδα των 32 δισ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα 337 εκατ. ευρώ που είχε η Δυτική Ελλάδα ως τουριστικά έσοδα αντιστοιχούν μόλις στο 3,1% του ΑΕΠ της περιοχής.
Η Δυτική Ελλάδα το 2025, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, «είδε» αύξηση στις αφίξεις, αλλά υποχώρηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και στη δαπάνη ανά επισκέπτη.Το πιο θετικό στοιχείο για τη Δυτική Ελλάδα είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς το 2025 υποδέχθηκε 666.000 επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 8,5% σε σχέση με το 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίδοση είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο (+6,1%).
Το 2025 στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 7,3%. Οι περισσότερες όμως από τις διανυκτερεύσεις προέρχονται από τη Γερμανία (περίπου 565.000) από το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 318.000) και από την Αλβανία (περίπου 187.000). Αυτές οι τρεις χώρες είναι και οι μεγαλύτερες αγορές του τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι η σημαντική πτώση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς το 2025 περιορίστηκαν στα 235 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 9,8%. Την ίδια ώρα όμως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο σύνολο της χώρας παρουσίασαν αύξηση κατά 9,8%. Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα το 2025 μείωση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν ακόμα η Δυτική Μακεδονία το βόρειο αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά αλλά και η Κρήτη.
Με τη Δυτική Ελλάδα από άποψη εισπράξεων να κατατάσσεται 11η στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας κατορθώνοντας να ξεπεράσει μόνο τη Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο. Η Δυτική Ελλάδα καταγράφει μέση δαπάνη 354 ευρώ ανά επίσκεψη μειωμένη κατά 16,8%. Ενώ η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε σε 87€ μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2024. Μειωμένη ήταν και η μέση διάρκεια παραμονής, καθώς διαμορφώθηκε σε 4,1 διανυκτερεύσεις εμφανίζοντας μείωση 14,5%.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Δυτική Ελλάδα προσελκύει τουρισμό χαμηλότερης οικονομικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει πως η πρόκληση είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και μέσω νέων επενδύσεων, ώστε παράλληλα με την αύξηση των επισκεπτών η Δυτική Ελλάδα να απευθυνθεί σε τουρίστες με «βαρύτερα» πορτοφόλια και έτσι να αυξάνεται η κατά κεφαλήν δαπάνη, η διάρκεια παραμονής.







