Χωρίς συμφωνία – Αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Με τις συνομιλίες να εισέρχονταν έπειτα από 24 ώρες καθυστέρηση στην πιο κρίσιμη φάση από την αρχή αυτών, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο λόγος της αποχώρησης ήταν οι παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών και η ανελαστική στάση της άλλης πλευράς.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, σημειώναν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες έχει παραδώσει συμπληρωματικές προτάσεις οι οποίες, όπως υπογραμμίστηκε, καλύπταν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχος, αναφέρεν, η επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και εξηγούν ότι κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη δεν θα γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τις πηγές οι προτάσεις της ελληνικής αντιπροπωπείας επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την τελική συμφωνία η οποία θα καλύπτει τρεις πυλώνες: το δημοσιονομικό, το χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Όπως υπογραμμίζουν το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% από την αύξηση του ΦΠΑ.Οι επαφές στις Βρυξέλλες άρχισαν από το απόγευμα του Σαββάτου με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να συναντάται με στελέχη της Κομισιόν επί των διαδικαστικών θεμάτων. Στην ελληνική αντιπροπωπεία μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

πηγή : HuffPost Greece