Εγκαινιάστηκαν στη Δημοτική Αγορά οι εκδηλώσεις “Ελαία 2015” [pics]

Οι εκδηλώσεις ‘ΕΛΑΙΑ 2015’ συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Αγρίνιο έχοντας ως θεματολογία το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή με στόχο την πολιτιστική δραστηριοποίηση με αφορμή το γεγονός και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την Μεσογειακή Διατροφή. Απόψε παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποίηθηκαν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων από το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρότασης που κατατέθηκε από το Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στη Κρήτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αγίου Νικολάου και η οποία φέρει τον τίτλο ‘Olive products in Mediterranean diet: Taste, Health and Mediterranean diet ’ Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’, αφορά σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC-PROM 2015) και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί διεθνώς.

Στο χώρος της Δημοτικής Αγοράς πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές στη Μεσογειακή Διατροφή.
• Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς σε μαθητές.
• Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
• Παιδομαγειρέματα σε μαθητές από τοπικούς chef.
• Kαλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα ‘Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’ καθώς και έκθεση των έργων από μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Φωτογραφική έκθεση από φωτογράφους της ART 8 με θεματολογία τη Μεσογειακή Διατροφή ως τέχνη και επικοινωνία.
• Επίδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών μαγειρικής από συλλόγους/ chef ξενοδοχείων/ΚΑΠΗ κλπ.
• Η γνωστή Μαρία Σεραφειμίδου μαγειρεύει φυσικά καλλυντικά. Η συγγραφέας θα παρασκευάσει μπροστά στο κοινό τις συνταγές της και θα υπογράψει τα αντίγραφα του βιβλίου της «Μαγειρεύω Καλλυντικά».
• Mουσική βραδιά

To υπόλοιπο πρόγραμμα :
Σάββατο 17/10/2015
2. Μια επιστημονική ημερίδα με θέμα τα Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή με ενημερωτικές διαλέξεις και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στο Επιμελητήριο Αιτ/νιας.
3. Zωντανή επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από τον εγκεκριμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια.
Κυριακή 18/10/2015
4. Αθλητικές εκδηλώσεις ‘Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση’ και τελετή λήξης των εκδηλώσεων με συναυλία του Μουσικού Σχολείου του Δήμου Αγρινίου.