Για 18η χρονιά, το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, το μεγαλύτερο συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός της Δυτικής Ελλάδας διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με τη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την Υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής ενόψει των εργασιών του FORUM ANAΠΤΥΞΗΣ 2015 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» μιλώντας για τη δικτύωση που απαιτείται να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα κρατικό περιβάλλον που δεν βοηθά. Αναλυτικά :
Καθώς οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις της χώρας μας, οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ακόμη, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ρευστότατο περιβάλλον με πρόσθετο βραχνά την κρίση και την υπερφορολόγηση, αυξάνεται ο ανταγωνισμός και οι κίνδυνοι αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες πρόσβασης σε αγορές, κεφάλαια και τεχνολογίες.
Σε σχέση με τις ΜΜΕ σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι ελληνικές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα, όπως το πρόβλημα της απόστασης από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, η τεχνολογική υστέρηση, το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ δεν είναι εξοπλισμένες για να αναλάβουν επιχειρηματικούς κινδύνους και να προβούν σε μεγαλύτερα ανοίγματα στην αγορά. Το κρισιμότερο πρόβλημα για τις Μ.Μ.Ε. σήμερα φαίνεται να βρίσκεται, για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, όχι τόσο στην παραγωγική διαδικασία, στο κόστος και στην ποιότητα της παραγωγής, όσο στην εμπορική οργάνωση. Στο στρεβλό νομικό πλαίσιο για τις συνεργασίες μικρών παραγωγικών ομάδων και στην έλλειψη δικτύωσης και ταχύτητας. Αυτά παγκοσμίως λύνονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Έρευνά τους. Κάτι που εδώ δεν θεωρείται αυτονόητο…
Η πρόκληση θα έπρεπε να είναι να προσδιοριστούν ορισμένα εργαλεία πολιτικής που θα οδηγήσουν στην ανάληψη μιας δυναμικής αναπροσαρμογής των Μ.Μ.Ε. Μια Εθνική Στρατηγική. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μια σειρά από παρεμβατικά μέτρα σε τοπικό, εθνικό ή και κοινοτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που θα είναι ικανό να οδηγήσει σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης. Μέτρα που αναφέρονται σε ένα ρυθμιστικό μηχανισμό που θα είναι ικανός να προωθήσει τη συνεργασία και τη συλλογική καινοτομία, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την εξειδίκευση, να παράγει συλλογικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις, να προμηθεύσει πιστώσεις, πληροφόρηση και τεχνική βοήθεια. Να ενισχύσει τις συνέργειες και να δώσει έμφαση στη δικτύωση και την ηλεκτρονική «κινητικότητα» τελικά.
Και φυσικά να υπάρξει ρευστότητα, μετά την θρυλούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού όμως διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις λόγω φορολογίας! Δυστυχώς, το σύγχρονο ελληνικό κράτος μετά Κρίσης και Μνημονίου φαίνεται να κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε είναι οργανωμένο ηλεκτρονικά, δικτυωμένο δηλαδή σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά ούτε και ευνοεί τι συνέργειες, τις μεγάλες ξένες επενδύσεις και τις εταιρίες που θα δώσουν δουλειές, αλλά ούτε και δείχνει να έχει καταλάβει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για τους τελευταίους μήνες από τις προσφυγική κρίση: Έκθαμβοι οι κρατούντες διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα δεν έχει τον μηχανισμό εκείνον που θα χάνει νέους, άνεργους, εθελοντές, επιχειρηματίες να συνδράμουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Γιατί; Διότι το ελληνικό κράτος είναι έτσι δομημένο ώστε ακόμα κι αν υπάρχουν τα κεφάλαια αυτά να απαιτείται να περάσουν από την κρατική γραφειοκρατική βάσανο.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, να δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας και να στοχεύουν σε αγορές μακρύτερα από τον περίγυρό τους, να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη και να επιχειρούν την έξοδό τους στη διεθνή αγορά. Προκειμένου να επιτευχθούν τέτοιοι στόχοι με σταθερότητα, οι συνεργασίες των επιχειρήσεων έχουν καθοριστική σημασία καθώς και η καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας Ομάδες και Δίκτυα Επιχειρήσεων (Clusters – Νetworks) δίνουν τη δυνατότητα σε μικρές εταιρίες να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα της μικρής μεγέθους κλίμακας με τα πλεονεκτήματα της μεγάλης κλίμακας. Με τη συνεργασία και συνένωση δυνάμεων εξοικονομούνται μέσα και επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας. Τα δίχτυα των ΜΜΕ περιλαμβάνουν οριζόντιες ή/και κάθετες διασυνδέσεις μεταξύ ομοειδών ή/και συμπληρωματικών επιχειρήσεων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να αυξήσει τις επιχειρηματικές δοσοληψίες μίας επιχείρησης με πελάτες του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο νέο μέσο αντιμετωπίζοντάς το ισότιμα: αναπτύσσοντας δηλαδή παράλληλα τα κανάλια των διανομέων της, των μεταφορέων, όπως ακριβώς γίνεται σε μία κλασική εξαγωγική δραστηριότητα σε μη ηλεκτρονικές συνθήκες.
Η συνολική δικτύωση επιχειρήσεων που προβάλλονται ηλεκτρονικά, θεωρείται η αυτόνομη παρουσία πλήθουs επιχειρήσεων που συστεγάζονται σε έναν κοινό ηλεκτρονικό τόπο που σκοπό έχει τη συνολική προσέγγιση αγορών του εξωτερικού για όφελος των επιχειρήσεων. Ο εν λόγω ηλεκτρονικός τόπος θα πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε ξένο υποψήφιο πελάτη, το σημείο σύγκλισης δηλαδή, όπου θα μπορεί να εντοπίζει επιχειρήσεις του ενδιαφέροντός του και να συναλλάσσεται μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο, θα δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να προβάλλει επώνυμα τα προϊόντα της, όχι μόνο αυτόνομα και με τις δικές τις δυνάμεις, αλλά σε ένα σαφές σημείο αναφοράς. Ο τόπος αυτός θα προβάλλει τα προϊόντα των επιχειρήσεων δίνοντας ιδιαίτερο βάροs στην επωνυμία και την ποιότητα. Ταυτόχρονα θα προσφέρει την άμεση, ανέξοδη και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του πελάτη και της επιχείρησης, δημιουργώντας συνθήκες εκπλήρωσης εμπορικών συναλλαγών.
Ένας τέτοιος κοινός ηλεκτρονικός τόπος έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι νέες αγορές, είτε ήδη γνωστές είτε άγνωστες, αναζητώντας ποιοτικά προϊόντα, τον προσεγγίζουν από μόνες τους διότι είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς για σειρά ποιοτικών προϊόντων και σημείο αναφοράς για την εύρεση αξιόπιστων επιχειρήσεων. Η ηλεκτρονική δικτύωση με έμφαση στην ποιότητα μπορεί να προσδώσει στα Ελληνικά προϊόντα το συγκριτικό πλεονέκτημα που τόσα χρόνια αναζητούν για να απαντήσουν στη διεθνή πρόκληση.