Τυριά ΠΟΠ από το Μεσολόγγι σε όλο το κόσµο

ΔΕΛΦΟΙ Α.Ε: Πως η μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής εξάγει και αυξάνει τα μερίδιά της στην αγορά
Της Γωγώς Κατσέλη / Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Αγροτικός Τύπος”

Η ναυαρχίδα των εξαγώγιμων προϊόντων ΠΟΠ της Ελλάδας, η φέτα με περίπου 86.000 τόνους παραγωγής, έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Τα ορεινά εδάφη της χώρας, σε ποσοστό 80%, ευνοούν την αιγοπροβατοτροφία. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ελληνικής τυροκομίας είναι ο παραδοσιακός τρόπος τυροκόμησης. Πλεονέκτημα, το οποίο εντόπισε ο κ. Κωνσταντίνος Δανιγγέλης. Το 1994, το όνειρό του για την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων ελληνικών προϊόντων γίνεται πραγματικότητα, με την αγορά μια τυροκομικής μονάδας στη θέση Τρελάγκαθα Μεσολογγίου. Ταυτόχρονα ιδρύεται η εταιρία Δελφοί Α.Ε.

Το σύγχρονο εργοστάσιο στο Μεσολόγγι, μια πιστοποιημένη μονάδα πλήρως καθετοποιημένη, παράγει 7.000 γαλακτοκομικών προϊόντων σε ετήσια βάση και έχει τη δυνατότητα συσκευασίας 600 τόνων σε μηνιαία βάση. Το 2010 ο ιδρυτής της εταιρίας, κ. Κωνσταντίνος Δανιγγέλης, έλαβε τη διάκριση «Τιμής Ένεκεν» εκ μέρους του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην περιοχή.

φέταΗ Εταιρία Δελφοί Α.Ε. ξεχωρίζει για τη φέτα της. Ένα προϊόν καθαρά ελληνικό. Η φέτα ΠΟΠ «Δελφοί» έχει διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2009 η φέτα (ΠΟΠ) «Δελφοί» κερδίζει χρυσό βραβείο, το 2011 η βαρελίσια φέτα ΠΟΠ κερδίζει αργυρό βραβείο και το 2015 λαμβάνει το βραβείο «Superior Taste» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi στις Βρυξέλλες. Το 2014 βραβεύεται και το προϊόν «Tesco Barrel Aged Feta». Η αμιγώς ελληνική βιομηχανία Δελφοί έχει διευρύνει την γκάμα της με προϊόντα υψηλής ποιότητας. Όπως η κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, καθώς και πλήθος άλλων λευκών, κίτρινων και σκληρών τυριών. Παράλληλα η εταιρία παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό επώνυμων πελατών, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Έντονη είναι και η εξαγωγική της δραστηριότητα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ηγετική θέση στον κλάδο σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

«Απώτερος σκοπός της εταιρίας είναι, αφενός, η αύξηση του μεριδίου της αγοράς μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων ελληνικών προϊόντων από αγνές πρώτες ύλες δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και, αφετέρου, η ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών», τονίζει ο πρόεδρος της κ. Νίκος Δανιγγέλης.

Τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κτηνοτροφίας έχει αντιληφθεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει δώσει βαρύτητα στον κλάδο αυτό, μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και κυρίως οι κτηνοτρόφοι, που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα, ενισχύονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα.«Η ένταξη των παραγωγών γάλακτος και της εταιρίας «Δελφοί» στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας βοήθησε στη ρευστότητα και των δύο μερών και σηματοδότησε αυστηρότερο ποιοτικό έλεγχο στην επιλογή πρώτης ύλης βοηθώντας την πρωτογενή παραγωγή και αύξηση της εισκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος», σχολίασε ο κ. Νίκος Δανιγγέλης, πρόεδρος της εταιρίας.

Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς δίνει προτεραιότητα στον αγρότη και τον επιχειρηματία, προκειμένου να τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους και κυρίως τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν απρόσκοπτα για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καλύπτονται με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τις πληρωμές της αξίας των προιόντων των παραγωγών και οι αγρότες μέσω της «Κάρτας Συμβολαιακής» για την αγορά εφοδίων και καυσίμων. Ειδικά σε αυτή την περίοδο των capital controls ήταν «διπλή λύση». Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, μέσω της “ειδικής κάρτας” μπορούν να πληρώσουν και τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση αυτής της ειδικής κάρτας.

Η αγορά των τυριών ΠΟΠ
Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 21 τυριά ΠΟΠ, μετά την Ιταλία, που είναι πρώτη με 48 καταχωρισμένες ονομασίες τυριών ΠΟΠ, τη Γαλλία, δεύτερη με 45, και την Ισπανία, τρίτη με 26 τυριά ΠΟΠ. Σημειώνεται ότι από τα 590 προϊόντα ΠΟΠ (πλέον των 633 ΠΓΕ και των 49 ΕΠΙΠ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα 185 είναι τυριά.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP η παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα τελευταία έτη παρουσιάζει μείωση. Την πενταετία 2008-2012, τα προϊόντα ΠΟΠ καλύπτουν το 55% της συνολικής εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής τυροκομικών. Το 2012 το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 49%. Το 2012 η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 95.434 τόνους, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 7,2% σε σύγκριση με το 2011 – χρονιά κατά την οποία το ποσοστό μείωσης ανήλθε στο 8,3% σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής γάλακτος (τιμές ζωοτροφών κ.λπ.), η οποία είχε ως συνέπεια να οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στην μείωση παραγωγής γάλακτος και ως εκ τούτου τη μειωμένη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, κυρίως φέτας.

Η φέτα καλύπτει το συντριπτικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Το 2012 κάλυπτε περίπου το 90% (86.211 τόνοι) της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ.Η παραγωγή των υπόλοιπων ελληνικών τυριών ΠΟΠ κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κασέρι με 2.552 τόνους (το 2,7% της συνολικής παραγωγής τυριών ΠΟΠ) και ακολουθεί η κεφαλογραβιέρα με 2.439 τόνους (2,6%). Ένας κλάδος στον οποίο απασχολούνται πάνω από 250.000 ελληνικές οικογένειες, με το αιγοπρόβειο γάλα να αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής, με περίπου το 85% της παραγωγής σε τυρί και γάλα να είναι αιγοπρόβειο.