Με στόχο τα ευρωπαϊκά προγράμματα
Συμφώνο συνεργασίας υπογράφουν τα ΔΗΠΕΘΕ Κερκύρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Πάτρας και το Public Apulian Theatre Consortium από την Απουλία της Ιταλίας, ώστε μέσα σε από ένα κοινό σχήμα να διεκδικήσουν την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. ∆υτικής Ελλάδας αφορά την πρόταση Tearto Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2021.
Αντικείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας των ΔΗΠΕΘΕ με σκοπό το αμοιβαίο όφελος σε θέματα :
1. Δημιουργίας ή εξασφάλισης ενός πολυχώρου στον οποίο οι τοπικοί φορείς της Δημιουργίας και του Πολιτισμού θα διευκολύνονται να οργανώνουν, προετοιμάζουν και παρουσιάζουν το προϊόν της δουλειάς τους.
2. Ενίσχυσης και εμπλουτισμού της τοπικής πολιτιστικήςπαραγωγής, μεμεταφορά τεχνογνωσίας από τους άλλους συμβαλλόμενους, οργανωτική υποστήριξη και συντονισμό σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης.
3. ∆ιασύνδεσηςτης πολιτιστικής παραγωγής με την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
4. Οργάνωσης δράσεων εμπνευσμένων από τη λαϊκή παράδοση, τους θρύλους, τους χορούς, την παραδοσιακή μουσική, την διηγηματογραφία και την ποίηση με τη μορφή λαϊκών δρώμενων με σκοπό τη διασύνδεση του πολιτισμού με την οικονομία.
5. Συμβολής της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στις προκλήσεις που διαμορφώνονται από τα καίρια κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας με την συνδρομή της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς (εικαστικούς, performers, μουσικούς, χορευτές κ.ά) να προβάλουν το έργο τους, να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους να διατυπώσουν νέες οπτικές και να δοκιμαστούν σε πρωτότυπες φόρμες έκφρασης.
6. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης, επιμόρφωσης, επανακατάρτισης για νέους καλλιτέχνες, τεχνικούς και δημιουργούς. Στόχος μεταξύ των άλλων να δοθεί η ευκαιρία σε άνεργους επαγγελματίες του χώρου για περαιτέρω εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, και τις πρακτικές που απαιτούν οι σύγχρονες τάσεις παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων.
7. Οργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων με τη συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται με τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι κακοποιημένες γυναίκες, οι έγκλειστοι φυλακών, οι ψυχιατρικά ασθενείς, οι ομάδες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά κ.ά. Στόχος μας είναι σε συνεργασία με ειδικούς εκπαιδευτές, σκηνοθέτες, χορογράφους και μουσικούς να δοθεί στις ομάδες αυτές, μέσα από τη ενασχόληση και τη συμμετοχή, η ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης και να αποκτηθεί εμπειρία στη διαχείριση της διαφορετικότητας και στις ανάγκες υποδομών (ράμπες πρόσβασης, ειδικές τεχνικές φωτισμού και ήχου, θέματα προστασίας κ.ά) που προϋποθέτουν αυτές οι δράσεις.
8. Προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε πολιτισμικού χαρακτήρα φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών και εξεύρεσης λύσεων με άλλους φορείς που ασχολούνται με καίρια κοινωνικά προβλήματα όπως είναι η ανεργία των νέων, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση των ναρκωτικών κ.ά. Στόχος μας είναι με τις δράσεις αυτές να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να προβάλουμε την αναγκαιότητα συνεργασιών για την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής απαξίωσης, βίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
9. Κατάθεση κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα που θα διευκολύνουν την κοινή δράση ή την από κοινού επίλυση προβλημάτων ή θεμάτων ανάπτυξης, κωδικοποίησης και προώθησης δράσεων.
10. Τέλος η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (site, portal,κ.ά) διευκόλυνσης και ενημέρωσης για τις πολιτιστικές δράσεις της κάθε περιοχής που θα συνδέεται με τις βάσεις των άλλων περιοχών προκειμένου να προβάλλεται με το καλύτερο τρόπο και το μεγαλύτερο εύρος διάχυσης η πληροφορία για το παραγόμενο πολιτισμικό προϊόν.