Λυσιμαχία, Μεσολόγγι και Αμφιλοχία να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης

Για το πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών στο έδαφος και τα νερά, επιφανειακά και υπόγεια, σε περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της περιφέρειας, Γιώργος Βαρεμένος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Γιώργος Βαρεμένος«Πριν ακόμη γίνει οποιαδήποτε συζήτηση με αφορμή την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αγρίνιο, είχα υποβάλει αίτημα στον Υπουργό προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης τρεις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και, συγκεκριμένα, η Λυσιμαχία, το Μεσολόγγι και η Αμφιλοχία. Όχι με αστήριχτα επιχειρήματα, αλλά με βάση μελέτη που είχε συντάξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, με αφορμή αυτό το πρόβλημα, το BBC είχε παρουσιάσει κι ένα ντοκιμαντέρ για τη Λυσιμαχία.

Το θέμα δεν τίθεται με βάση τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με βάση επιστημονικά στοιχεία. Δεν υπάρχει, γι’ αυτό, κανένας λόγος να μην ενταχθούν οι περιοχές αυτές στο πρόγραμμα. Άλλωστε, και ο Υπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν έχει αντίρρηση και ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν οι συγκεκριμένες περιοχές. Το αίτημα είναι δίκαιο και δεν θα παραιτηθούμε. Με βάση την υπόσχεση του Υπουργού, θα εντείνουμε τις προσπάθειες και αν χρειαστεί, θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να πετύχουμε την ένταξη των περιοχών αυτών στο πρόγραμμα απονιτροποίησης».