-Πλήρης αδιαφορία από το δήμο Αγρινίου την ώρα που τα αδέσποτα σχηματίζουν αγέλες στο κέντρο της πόλης
-Στα χαρτιά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία καταφυγίου
-Αφειδώς όμως οι δαπάνες για ενημερωτικό υλικό και συσκέψεις με κόστος 3.000ευρώ!
Τις διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο Αγρίνιο όλοι τις γνωρίζουν. Ο δήμος Αγρινίου παρόλο που έχει πάρει ομόφωνη απόφαση (δείτε την εδώ) στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για τη δημιουργία εγκατάστασης ενδιαιτήματος προσωρινής παραμονής των αδέσποτων, δυόμισι χρόνια μετά δεν την έχει υλοποιήσει ακόμη… Τράνη απόδειξη του μηδενικού έργου στον τομέα αυτό της δημοτικής αρχής Αγρινίου είναι ότι η επιχορήγηση που λαμβάνει φέτος από το κράτος για τη διαχείριση των αδέσποτων -και η οποία δίνεται στους δήμους αναλογικά με τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει- είναι μόλις 613 ευρώ…
Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή Αγρινίου επιδίδεται μεγάλη ευκολία -και επιτυχία θα μπορούσε να πει κανείς- στο σπορ της μετάθεσης των ευθυνών της στο κεντρικό κράτος που “δεν δίνει στους δήμους τους απαραίτηττους πόρους για να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους”. Η αλήθεια όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά διαφορετική… Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης (δείτε την εδώ) το κράτος χρηματοδοτεί τους δήμους “με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, τη σίτισή τους κτλ, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν. 4039/2012″. Ωστόσο από τη στιγμή που ο δήμος Αγρινίου δεν έχει δημιουργήσει καταφύγιο αδέσποτων (ενδιαίτημα) δεν μπορεί να αντλήσει πόρους… Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν για το δήμο να αντλήσει από κράτος πολλές χιλιάδες ευρώ, γιατί τα χρήματα πανελλαδικά είναι περιορισμένα. Από την άλλη όμως είναι ντροπιαστικό για ένα δήμο με το υποτιθέμενο επίπεδο του δήμου Αγρινίου και τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα των αδεσπότων, να απορροφά 613 ευρώ…
Πιο συγκεκριμένα αξίζει να σημειωθεί ότι με τις εφαρµοστικές διευκρινήσεις (δείτε εδώ) επί της εν λόγω ΚΥΑ που εξέδωσε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζεται με σαφήνεια ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες που επιχορηγεί το κράτος. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 50% των δαπανών και μέχρι 70% για τις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες. Μάλιστα γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες που επιχορηγούνται πρέπει να είναι πραγματοποιημένες και εξοφλημένες…
Είναι λοιπόν σαφές ότι κράτος δίνει κάποια χρήματα στους δήμους, απλώς τους ζητά να θέσουν το θέμα σε προτεραιότητα, να κάνουν δαπάνες και στο τέλος της χρονιάς να τους επιστρέψει ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών που έκαναν. Αυτό σημαίνει πως ο δήμος Αγρινίου, όταν για φέτος επιχορηγείται με 613 ευρώ και πέρυσι με 638 ευρώ, δαπανά ελάχιστα χρήματα μόνο για τροφές… των αδέσποτων ζώων που μετέφερε σε ανοργάτωτο χώρο κοντά στη κοίτη του Αχελώου στη Δημοτική Ενότητα Στράτου. Αν ήθελε ο δήμος Αγρινίου να αντλήσει πόρους από το κράτος και επιλύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, θα προχωρούσε στη δημιουργία καταφυγίου για τα ζώα… Όμως είναι σαφές ότι δεν θέλει!!! Από το 2015 υπάρχει η απόφαση για τη δημιουργία καταφυγίου στο χώρο που λειτουργούσε αρχικά ο Δημοτικός Λαχανόκηπος κοντά στα Καλύβια. Μάλιστα ο προτεινόμενος χώρος είναι περίπου 12 στρέμματα και ήδη περιφραγμένος, ωστόσο για λόγους που μόνο η δημοτική αρχή Αγρινίου γνωρίζει η απόφαση αυτή έμεινε στα χαρτιά. Εν ολίγοις ο δήμος Αγρινίου αδιαφορεί και δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις αρμοδιότητές του και να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων.
Αδιαφορώντας λοιπόν και για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, αφού έχουν καταγραφεί πλείστες όσες επιθέσεις αδέσποτων -υπό αγελαία μορφή- σε πολίτες ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ο δήμος Αγρινίου αντιθέτως δραστηριοποιείται και δαπανά χρήματα σε δράσεις, που αν δεν προσφέρουν τίποτα, χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποδόσουν. Ο λόγος για τις ποικίλες κατά καιρούς ενημερωτικές δράσεις πολιτών και μαθητών που “στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού”. Οι δράσεις αυτές συνοδεύονται από δαπάνες χιλιάδων ευρώ για την παραγωγή ενημερωτικού υλικού (αφίσες, φυλλάδια κτλ). Οι δαπάνες αυτές, οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από το κράτος, κυμαίνονται σε ποσοστό 30-40% από ελάχιστα χρήματα που δαπανά ο δήμος Αγρινίου κάθε χρόνο για τη διαχείριση των αδέσποτων (ενδεικτικά δείτε εδώ). Είναι μάλιστα εξοργιστικό και προκλητικό, όταν το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι τόσο έντονο ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ο δήμος Αγρινίου να διοργανώνει συσκέψεις για θέματα φιλοζωίας με κόστος 3.000 ευρώ (δείτε εδώ)…