Νοσοκομείο Αγρινίου: “Φρένο” στις αναδιατάξεις κλινικών, “πέρασαν” οι μετακινήσεις προσωπικού

– “Όπισθεν” από το διοικητή μετά τις αντιδράσεις στις χωροταξικές αλλαγές που αρχικά προτάθηκαν
– Εγκρίθηκαν μετακινήσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία – Σύντομα δημιουργείται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιολογική

Αλλαγές στη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Αγρινίου αποφάσισε το ΔΣ του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 18/12. Οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν στην έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί εδώ και τρεις σχεδόν μήνες αίτημα – πρόταση του Διευθυντή της Κλινικής. Ωστόσο για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές -όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr- προηγήθηκαν έντονες διεργασίες και αντιδράσεις στο Νοσοκομείο, καθώς η αρχική πρόταση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου περιλάμβανε αλλαγές τόσο στη χωροταξία κάποιων κλινικών, αλλά και την ενοποίηση ορισμένων νοσηλευτικών τμημάτων. Τελικά η πρόταση που έφτασε από το Διοικητή του Νοσοκομείου στο ΔΣ ήταν αρκετά διαφοροποιημένη από την αρχική και αφορούσε μόνο αλλαγές και μετακινήσεις προσωπικού στη Νοσηλευτική Υπηρεσία.

Με έγγραφό του -που αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr- προς τη Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, τους Διευθυντές των Κλινικών του Νοσοκομείου και τους αντίστοιχους προϊσταμένους νοσηλευτικής ο διοικητής του Νοσοκομείου ζήτησε τις προηγούμενες μέρες τη συναίνεσή τους και τις προτάσεις τους σε μια σειρά από αναδιατάξεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, του οποίου η κατάσταση καταγράφεται ως οριακή… Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση του διοικητή προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες κάποιες αντιδράσεις στους γιατρούς και τους διευθυντές των κλινικών, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 18/12 να υπάρξει αναδίπλωση από πλευράς διοικητή και να εγκριθεί εισήγηση που δεν περιλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές, αλλά μόνο μετακινήσεις νοσηλευτών. Η βασική αιτία των αρχικών αντιδράσεων ήταν πως η πρόταση του διοικητή θα έπρεπε να είχε και τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και κατόπιν να ζητηθεί η γνώμη των Διευθυντών των Κλινικών και των προϊσταμένων των διάφορων τμημάτων. Ορισμένοι μάλιστα γιατροί φέρονται να αντιδρούσαν έντονα στις αρχικές προτάσεις του διοικητή λέγοντας πως “τέτοια πράγματα δεν περνάνε εδώ…” Άλλοι πάλι έλεγαν πως αν ο σκοπός των προτάσεων αυτών είναι να εξοικονομηθούν δύο – τρεις νοσηλεύτες ή αν γίνουν κάποια ρουσφέτια, δεν χρειάζεται να υπάρξει τέτοιας έκτασης αναδιατάξη και αναταραχή στο Νοσοκομείο…

έγγραφοΤελικά από το ΔΣ του Νοσοκομείου εγκρίθηκε:
-Η ενίσχυση του προσωπικού στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής με έξι νοσηλευτές, που θα μετακινηθούν ένας από την Ουρολογική, δύο από το ΠΕΔΥ, ένας από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και δύο από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
-Το Νοσηλευτικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής αναλμβάνει πλήρως την κάλυψη της ΩΡΛ, Οφθαλμολογικής καθώς επίσης τα νευρολογικά περιστατικά και τα περιστατικά που θα νοσηλεύονται στην τρίτη πτέγυρα ως διασπορά άλλων τμημάτων κλινικών
-Η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική παραμένουν χωροταξικά ως έχουν καταλαμβάνοντας ένα τετράκλινο και ένα δίκλινο θάλαμο αντίστοιχα στην πτέρυγα που βρίσκονται
-Το καρδιολογικό νοσηλευτικό τμήμα να εποπτεύει μόνο την Καρδιολογική Κλινική, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη ΜΑΦ

Από τις αρχικές προτάσεις του διοικητή αποσύρθηκαν:
-Η απελευθέρωση της πτέρυγας που βρίσκεται η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική
-Η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική να χρησιμοποιούν από ένα θάλαμο της Χειρουργικής ή της Ορθοπεδικής ή και της Ουρολογικής Κλινικής
-Το ορθοπεδικό και ουρολογικό τμήμα να ενοποιηθούν, ώστε να εποπτεύει ως ένα Τμήμα και τις δύο πτέρυγες, προκειμένου να εξοικονομηθούν δύο νοσηλεύτριες/ες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη άλλων Τμημάτων.

Είναι αλήθεια πως το νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολλών προσωποπαγών θέσεων που υπήρχαν στον οργανισμό του Ιδρύματος. Έτσι αλλαγές που συνιστούν καλύτερη κατανομή ή εξοικονόμιση στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι σίγουρα καλοδεχούμενες, αρκεί αυτές να προκύπτουν με καθαρά ιατρικά κριτήρια και τη συναίνεση των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων του Νοσοκομείου. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου κάτι τέτοιο αρχικά δεν συνέβη, ωστόσο χάρις τις αντιδράσεις των γιατρών και την κίνηση του διοικητή να αποσύρει μέρος της αρχικής του πρότασης, επιτεύχθη η συναίνεση…