Μαγνητικός, το απόλυτο αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του νυν διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Πάνου Παπαδόπουλου και του πρώην διοικητή Δημήτρη Μιχάλη, με φόντο τη μη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου και τις ευθύνες τόσο της 6ης ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου Υγείας, δεν αναδεικνεύει απλώς την ανικανότητα της Κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά φανερώνει το πιο εμφατικό αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά πράγματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Και αυτό γιατί η παρούσα Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα είχαν την ευκαιρία να ανατρέψουν μία νοσηρή κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβέρνησεις και τους διοικητές, που εκείνες είχαν τοποθετήσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Συγκεκριμένα ο μαγνητικός τομογράφος προστέθηκε εκ των υστέρων επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον αρχικό σχεδιασμό για τον εξοπλισμό του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου -όπως λένε πολλοί ως αντίβαρο σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα- με αποτέλεσμα, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, να εγκατασταθεί σε χώρο που δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Έτσι προέκυψε η υγρασία και άρχισαν οι βλάβες… Ίσως πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι ο ακτινολόγος που επιλέχθηκε να εκπαιδευτεί στο χειρισμό του μαγνητικού τομογράφου, επιλέχθηκε (από προηγούμενη διοίκηση πριν αρκετά χρόνια), παρά το γεγονός ότι ανέμενε να «ξεπαγώσουν» οι κρίσεις του 2010 και να τοποθετηθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας… Όταν αυτό συνέβη, πριν περίπου ένα χρόνο, ο μαγνητικός τομογράφος έμεινε χωρίς εξειδικευμένο γιατρό για να τον λειτουργήσει. Παραδόξως όμως χρειάστηκε ένας χρόνος περίπου για να επιλεγεί από τους υπάρχοντες ακτινοδιαγνώστες που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, ποιος θα εκπαιδευτεί στο μαγνητικό τομογράφο… Με αποτέλεσμα ο μαγνητικός να παραμένει ανενεργός εδώ και ένα χρόνο και θα παραμείνει -ως φαίνεται- ανενεργός για ένα ακόμη οκτάμηνο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του ακτινοδιαγνώστη. Αντί για λύση στο πρόβλημα, ο μαγνητικός τομογράφος του Νοσοκομείου Αγρινίου θα μετρήσει -ως φαίνεται- κοντά δύο χρόνια ανενεργός επί διοικήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πάνω – κάτω όσο διάστημε έμεινε ανενεργός επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ… Έτσι αναπόφευκτα η πλειονότητα των πολιτών διαπιστώνει διαχρονικά στο Νοσοκομείο Αγρινίου εσκεμμένη αδράνεια, με αποτέλεσμα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής ουσιαστικά να κερδοσκοπούν με την ανοχή πράξεων και παραλείψεων των διοικούντων του Νοσοκομείου.

Το αυτογκολ του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στο γεγονός ότι όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά οι πολίτες μένουν με την αποστροφή για την κόντρα μεταξύ πρώην και νυν διοικητή που περιλαμβάνει υπονοούμενα περί “ιδιωτικών συμφερόντων”, αιχμές για την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, “απειλές” για λογοδοσία στη Δικαιοσύνη. Μια αποστροφή που γίνεται εντονότερη, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για “ιδιωτικούς κολοσσούς υπηρεσιών υγείας (φιλοκυβερνητικών συμφερόντων) που δημιουργούνται σε απόσταση ανάσας από το Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου”.

Κι αν η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται πως ανέταξε το δημόσιο σύστημα υγείας, στην περίπτωση του μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, είναι εμφανές ότι αυτό δεν έγινε. Και αφού δεν έγινε -είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα- σημασία έχει ότι από την κατάσταση επωφελούνται τα ιδιωτικά συμφερόντα στην Υγεία.