Η επιδημιολογική καμπύλη της Αιτωλοακαρνανίας

Σύμφωνα με ερευνητές του ΑΠΘ στάσιμη χαρακτηρίζεται η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής
Προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός αποκλιμάκωσης

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρουσίασε το enikos.gr, μέσα από την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σε περιοχές που προκαλούσαν ανησυχία στην κεντρική Ελλάδα, οι μεταβολές είναι περιορισμένες, όπως αυτές καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία με 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ. Έτσι η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί στάσιμη, καθώς προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός αποκλιμάκωσης, που παρατηρείται και στην Αιτωλοακαρνανίας και σε άλλες περιοχές, που μπορεί να αποδοθεί στο ότι τα μέτρα εφαρμόζονται πλημμελώς από κάποιες μικρές ομάδες του πληθυσμού, που όμως λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των περιοχών, η επίδραση τους είναι δυστυχώς πιο καθοριστική στην ανάσχεση της πτωτικής πορείας. Πάντως από το συγκεκριμένο γράφημα γίνεται ξεκάθαρο πως το lockdown αύξησε με μεγάλο βαθμό το ρυθμό εξέλιξης της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας είναι 6,9% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 4,6%) ενώ η αντίστοιχη τιμή του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,91 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Αναλυτικές πληροφορίες για τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιοχή/πόλη, θα μας βοηθούσε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της πορείας στις επιμέρους περιοχές.

Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων πριν τις 21 Δεκεμβρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου στη βάση των μέχρι σήμερα παρατηρούμενων τάσεων εξέλιξης των σχετικών υγειονομικών δεικτών χρησιμοποιώντας την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.
Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), μετά τα σημερινά αποτελέσματα, συνάδει με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Εντούτοις, παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ παραμένουν περιοχές που η κατάσταση δεν εμφανίζει σταθερά σημάδια πτωτικής πορεία, η έκταση της οποίας θα επαναξιολογείται καθημερινά. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε πιο τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου.