Πρόεδρος στο χωριό χωρίς σταυρό και χωρίς… αναπληρωματικό

Η ταπεινή άποψη της στήλης είναι ότι ήταν λάθος η ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο το Συντονιστικό των Κοινοτήτων που αντιδρά στην κατάργησή της, που έρχεται με το νέο εκλογικό νόμο της Κυβέρνησης, αντιδρά και για μια σειρά από επιμέρους ρυθμίσεις. Και σε πολλά από τα επιμέρους θέματα έχουν δίκιο να αντιδρούν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκλογή Προέδρου στις Κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους.

Εκεί, κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πηγαίνει υποχρεωτικά «πακέτο» με έναν και μοναδικό υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας, που κανείς δεν θα σταυρώσει, αλλά θα τον εκλέξει ή όχι Πρόεδρο το “ρεύμα” που συνολικά θα κουβαλά ο κεντρικός Συνδυασμός στην περιοχή του. Θα θες να ψηφίσεις π.χ. τον αγαπημένο σου Δήμαρχο ή τον αξιόλογο Δημοτικό Σύμβουλο, και υποχρεωτικά, με το ψηφοδέλτιό που θα ρίξεις, θα στηρίξεις –χωρίς να θες- τον τάδε για Πρόεδρο της Κοινότητάς σου.

Εάν μάλιστα ο “φυτευτός” Πρόεδρος αύριο πάθει τίποτα… η Παράταξη θα χάσει την Κοινότητα, αφού δεν θα υπάρχει αναπληρωτής από τον δικό του Συνδυασμό. Αναπληρωματικός, όπως ορίζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα μπει ο υποψήφιος του δεύτερου συνδυασμού (που επίσης δεν θα έχει σταυρώσει κανείς).