Ζητούν τα πρόστιμα να επιβάλλονται στον πελάτη και όχι στα μαγαζιά
Μαζικά συμμετέχουν οι επαγγελματίες της εστίασης στο Αγρίνιο στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων. Η εστίαση απεργεί καθώς υποστηρίζει ότι με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας ο κλάδος εργαλειοποιείται. Και αυτό γιατί ζητούν τα πρόστιμα να επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους και όχι στα καταστήματα. Η απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στα εστιατόρια και στα καφέ, παρά μόνο με την επίδειξη αρνητικού test, έχει οδηγήσει, όπως λένε οι επαγγελματίες, σε ένα μερικό άτυπο lockdown τον κλάδο με δραματική μείωση του τζίρου.
Η κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της μέχρι στιγμής φαίνεται να μην ενδίδει στις πιέσεις τουλάχιστον σε σχέση με τα αιτήματα του κλάδου για οικονομική ενίσχυση. Πέρα από το πρόβλημα αυτό καθαυτό, στη μαζικότητα της συμμετοχής των επαγγελματιών φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ, χαρακτήρισε «αχαριστία» την έκκληση των επαγγελματιών της εστίασης για περισσότερους πόρους στήριξης. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους, που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.