Λιβανός : Έκανα λάθος – Το περιστατικό, μπορεί να καθορίσει τη διαδρομή μου, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει

Παράδοση - παραλαβή στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά από τον απερχόμενο Σπήλιο Λιβανό, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, παρέλαβε σήμερα το χαρτοφυλάκιο από το Σπήλιο Λιβανό. Η τελετή παράδοσης παραλαβής, έγινε το πρωί, παρουσία των υφυπουργών κ.κ. Γιώργου Στύλιου και Σίμου Κεδίκογλου, των Γενικών Γραμματέων Χριστιάνας Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Λιβανός παραδίδοντας το υπουργείο, έκανε αναφορά στο έργο του αλλά και στο περιστατικό που συνέβη στη Σπάρτη δηλώνοντας ότι απολογείται για τη στάση του σε όσους θεωρούν ότι τους έθιξε. Αναγνώρισε το λάθος του και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η πορεία του να στιγματιστεί από αυτό το περιστατικό.

Συγκεκριμένα ο Σπ. Λιβανός ανέφερε :
Στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας. Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση. Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω, αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών. Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο. Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.

Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε,
αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν, με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας. Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».