Το θέρετρο στην Πογωνιά παραμένει μακέτα
Ήταν Απρίλιος του 2023, ελάχιστες ημέρες, αφού είχε εγκριθεί και πάρει ΦΕΚ το ειδικό χωροταξικό της επένδυσης, όταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι Leon Van Der Heiden και Marie-José Van Der Steen, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας RND Investments, παρουσίαζαν σε συνέντευξη Τύπου την τεράστια τουριστική επένδυση στην Πογωνιά της Παλαίρου.
Τότε λοιπόν είχε ανακοινωθεί ότι η Στρατηγική Επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ με τίτλο “Varko Bay” επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026, ενώ παράλληλα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν υπογραφεί ολοκληρωμένες συμφωνίες διαχείρισης με το υπερπολυτελές brand της Accor «Banyan Tree» που θα αναλάμβανε να λειτουργήσει τo θέρετρο, το οποίο θα αποτελείτο συνολικά από 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες.Μάλιστα εκείνη την περίοδο στελέχη του ξενοδοχειακού ομίλου της Accor είχαν συναντηθεί στη Βόνιτσα με τον τότε Δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη και όλα έμοιαζαν να είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση…
Σήμερα το δύο και πλέον χρόνια μετά για το πρώτο «Banyan Tree» ξενοδοχείο της Ευρώπης δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία και η επένδυση παραμένει για άγνωστους λόγους στον… πάγο. Βέβαια στην επίσημη ιστοσελίδα του project, ως εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας αναγράφεται πλέον το 2027, αλλά με δεδομένο ότι σήμερα βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι του 2025, είναι αμφίβολο αν και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί… Εντωμεταξύ -γιατί ίσως έχει και αυτό την αξία του- η ελληνόφωνη ιστοσελίδα του project φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, καθώς εκεί αναφέρεται ακόμη το… 2025 ως ημερομηνία για την προβλεπόμενη λειτουργία της επένδυσης…
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά και από την έγκριση του ειδικού χωροταξικού της επένδυσης δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο αδειοδοτικό πρόβλημα, που να φρενάρει την επένδυση. Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην πλευρά των επενδυτών καθώς κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές στον οικονομικό Τύπο κυρίως για «κατασκευαστικές δυσκολίες» για την έναρξη των εργασιών, αλλά και προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος της Accor κάθε άλλο παρά έχει αποσύρει το επενδυτικό του ενδιαφέρον από την Ελλάδα. Σε άλλες περιοχές τα χρόνια που μεσολάβησαν είτε με νέα ξενοδοχεία, είτε με ανακαινίσεις υφιστάμενων μονάδων επεκτείνει την παρουσία του στην Ελλάδα, με πρόσφατα παραδείγματα ξενοδοχείων στον Παρνασσό και στα Σύβοτα Πρεβέζης. Ωστόσο η επένδυση στην Πογωνιά παραμένει ακόμη στις μακέτες…
Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες πληροφορίες το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά η επενδυτική εταιρεία RND Investments προσπαθεί να βρει άλλον επενδυτή και να πουλήσει την έκταση των 182 στρεμμάτων στη χερσόνησο Βαρκό της Πογωνιάς. Οι έως τώρα συζητήσεις δεν έχουν τελεσφορήσει πάντως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα που φαίνεται να έχει καταβάλλει η RND Investments για να αποκτήσει αυτή την προνομιακή έκταση στην Πογωνιά με θέα το Ιόνια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, ίσως να μην ξεπερνά τα τρία εκατ. ευρώ, ωστόσο με το «χαρτί» της Στρατηγικής Επένδυσης και του εγκεκριμένου ειδικού χωροταξικό σίγουρα θα ζητά ένα πολύ υψηλότερο τίμημα για να προβεί στην πώληση της έκτασης…
Το τι χάνει η περιοχή από το «πάγωμα» ή ενδεχομένως και από την ματαίωση της επένδυσης είναι δυστυχώς σαφές. Περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά κατασκευαστική περίοδο και περισσότερα από 250 άτομα θα απασχολούνταν κατά τη λειτουργία του θέρετρου. Κυρίως όμως η Αιτωλοακαρνανία χάνει την ευκαιρία να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και αυτό γιατί βάσει των συμφωνιών που είχαν γίνει η Αccor θα έφερνε στο συγκεκριμένο θέρετρο για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον ασιατικό όμιλο διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων «Banyan Tree».
Ένα υπερπολυτελές θέρετρο υπό την ομπρέλα της Accor που είναι η έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία φιλοξενίας και με το brand της «Banyan Tree» θα έβαζαν για τα καλά την Αιτωλοακαρνανία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, προσελκύοντας επισκέπτες που υψηλού εισοδηματικού προφίλ.
Και αυτό είναι κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή και μάλιστα το κατέδειξε και η πρόσφατη μελέτη της “Deloitte” για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εκεί αναφέρεται η αναγκαιότητα να αυξηθεί το απόθεμα τετράστερων και πεντάστερων καταλυμάτων, ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα, προκειμένου να προσελκυστούν τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ, καθώς εκτιμάται ότι μόνο ένα στα τέσσερα καταλύματα σε αυτές τις περιοχές ανήκει σε κατηγορίες. Και αυτό το απόθεμα χαρακτηρίζεται αρκετά περιορισμένο, για να συνδράμει στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων.