45% η εισπραξιμότητα στην Αμφιλοχία
Μία σημαντική χρόνια θα είναι το 2026 συνολικότερα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς μαζί με το νέο κώδικα για την Αυτοδιοίκηση το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει και διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και κάποιων διαχρονικών παθογενειών τους έχουν συσσωρεύσει χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τους παρόχους ενέργειας.
Σε όποια ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα και αν κοιτάξει κανείς, η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι η ίδια, με την έννοια ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό λειτουργικών εξόδων κάθε ΔΕΥΑ είναι το κόστος της ενέργειας. Για παράδειγμα. στη ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας, που πρόσφατα αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητα τα τέλη ύδρευσης για το 2026, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Σε 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο ανέρχεται το κόστος της ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατανάλωσης και των οφειλών του παρελθόντος. Το ποσό αυτό μάλιστα αντιστοιχεί στο 63% των συνολικών εξόδων της υπηρεσίας, ενώ το συσσωρευμένο χρέος φτάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση και σε πολλές ΔΕΥΑ ανά τη χώρα –όχι όμως και όλες- είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα. Στη ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα φτάνει μόλις στο 45%. Πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους δύο δεν πληρώνει το λογαριασμό του νερού. Με αυτό ως δεδομένο, ακόμα και αν υπήρχε ένας τρόπος να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που ομολογουμένως είναι «βραχνάς» ή ακόμα περισσότερο, αν με κάποιον μαγικό τρόπο χαρίζονταν το χρέος, με τόσο χαμηλή εισπραξιμότητα, αργά γρήγορα η Δημοτική Επιχείρηση θα βρεθεί και πάλι χρεωμένη….
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ένωσης των ΔΕΥΑ ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε 200 εκατομμύρια για τη διευθέτηση των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τους παρόχους της ενέργειας. Ωστόσο οι συνολικές οφειλές τους φτάνουν τα 500 εκατομμύρια και για την κάλυψη του υπόλοιπο ποσού και την αποφυγή για ληξιπρόθεσμων οφειλών οι ΔΕΥΑ θα κληθούν να επιλέξουν, είτε να προχωρήσουν σε δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών με τον πάροχο της ενεργείας, είτε να λάβουν έκτακτη επιχορήγηση από τον οικείο Δήμο στο πλαίσιο του συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑ. Όμως αν δεν «διορθωθεί» προς τα πάνω το ποσοστό της εισπραξιμότητας όλα αυτά τα μέτρα- που αναμένονται εντός τους 2026- δεν θα μπορέσουν να λύσουν άπαξ και διαπαντός το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ.







