Ο «μποναμάς» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς με την επιστολική ψήφο των ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού και την τριεδρική εκλογική περιφέρεια αποδήμων ενεργοποίησε το ενδιαφέρον πολλών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι θα ήθελαν (και άλλες) τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα.
Πληροφορούμαι ότι στα ενδιαφέροντά τους δεν είναι μόνο η αύξηση του πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5%, ιδέα που ασπάζεται και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά δεν φέρεται διατεθειμένος να «αγγίξει» ο Πρωθυπουργός. Ενδιαφέρονται περισσότερο αρκετοί – δεκάδες, σύμφωνα με την εικόνα που μου μετέφερε γαλάζιος βουλευτής από την εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλίας – για το ζήτημα της μονοσταυρίας. Προτείνουν, δηλαδή, να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ένας σταυρός προτίμησης και όχι περισσότεροι. «Είμαστε πάρα πολλοί που το θέλουμε» με διαβεβαίωνε ο συνομιλητής μου.
Πιστεύουν, όπως μου εξήγησαν, ότι έτσι καταδεικνύεται με σαφήνεια η επιλογή του ψηφοφόρου στο πρόσωπο του υποψηφίου που θεωρεί ικανότερο να τον εκπροσωπεί, αποφεύγονται οι «λυκοσυμμαχίες» μεταξύ συνυποψηφίων και κυρίως οι λαθροχειρίες στη φάση της καταμέτρησης των ψήφων τη βραδιά των εκλογών, όταν μπαίνουν αβέρτα σταυροί σε κάποιους «εκλεκτούς».
πηγή : tovima.gr







