Κoυίζ για ψαγμένους και υποψιασμένους
Οι νόμοι δεν καθορίζουν πάντοτε το τι είναι ηθικό και δίκαιο, απλώς το τι είναι νόμιμο. Εξάλλου, οι νόμοι αλλάζουν τροποποιούνται, αναθεωρούνται, δεν είναι θρησκευτικά δόγματα.
Το λέμε αυτό γιατί ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και τους προμηθευτές του Δημοσίου ορίζει ρητά τις περιπτώσεις που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, όταν εμπλέκονται συγγενείς εξ αίματος ή εξ’ αγχιστείας των προσώπων που διοικούν και λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις. Αν όμως την απόφαση την υπογράφει κάποιος που δεν είναι συγγενής με τον προμηθευτή, τότε δεν έχουμε σύγκρουση συμφερόντων, ακόμα και αν πρόκειται για απευθείας ανάθεση…. Αυτό λέει ο νόμος.
Κάπως έτσι ο αδερφός ή ο γιος ή ο εξάδελφος ενός αντιδημάρχου μπορεί, για παράδειγμα, να παίρνει απευθείας ανάθεση από το δήμο που ο συγγενής του είναι αντιδήμαρχος, αρκεί την απόφαση να μην την υπογράψει αυτός που έχει συγγένεια με τον προμηθευτή, αλλά κάποιος άλλος αντιδήμαρχος ή ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Αυτό λέει ο νόμος για το τι θεωρείται νόμιμο. Αλλά στις τοπικές κοινωνίες και τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των στενών συγγενών οι απευθείας αναθέσεις «χτυπάνε» κάπως άσχημα… και συζητούνται πέρα από τι λέει και τι δεν λέει ο νόμος… Γιατί, το λεγόμενο λαϊκό περί δικαίου αίσθημα πολλές φορές έχει μία άλλη αντίληψη από αυτή που επιβάλλει ο νόμος για το τι είναι νόμιμο. Για παράδειγμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητιέται πάρα πολύ εδώ στην Αιτωλοακαρνανία η περίπτωση του αδελφού ενός αντιδημάρχου σε δήμο του νομού, που πήρε με απευθείας ανάθεση της τάξης των 37.000€, προκειμένου να προμηθεύσει το δήμο με κάποια υλικά. Και μάλιστα για δύο συνεχόμενες χρονιές. Και πέρυσι και φέτος από 37.000€ την κάθε χρονιά. Not bad at all… Και φυσικά δεν μιλάμε για καστανόχωμα από τη… Σελήνη, για κάποιο υλικό δηλαδή που να υπάρχει στην αγορά σχεδόν μονοπωλιακά… Εξάλλου, στο παρελθόν η συγκεκριμένη πάγια προμήθεια του Δήμου «γυρνούσε» κάθε χρόνο και σε διαφορετικό προμηθευτή. Πως λοιπόν να μη συζητιέται τώρα;
Απολύτως νόμιμη η προμήθεια και χωρίς σύγκρουση συμφερόντων, αφού την απευθείας ανάθεση την υπογράφει άλλος αντιδήμαρχος. Όμως για αρκετούς, που δεν «τρώνε» ότι πλασάρει ο νόμος ως ηθικό, ούτε «τρώνε»… κουτόχορτο, ούτε σκυλοτροφές, δεν είναι και τόσο ηθικές αυτές οι πρακτικές, από τη στιγμή που μιλάμε για απευθείας ανάθεση.
Αν μιλούσαμε για ένα διαγωνισμό οποιασδήποτε μορφής και την υποβολή προσφορών και από άλλους προμηθευτές, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και δεν θα ετίθετο θέμα.







