Μόλις έναν χρόνο μετά την απορρόφηση του ΣΔΟΕ από την ΑΑΔΕ, το ερώτημα του «ποιος έχει τον πρώτο λόγο» στα οικονομικά εγκλήματα τίθεται έντονα. Με αφορμή τις υποθέσεις Pizza Fan και «Χωριάτικο» αναδείχθηκε ο ρόλος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), του ελληνικού FBI, στην έρευνα μεγάλης φοροδιαφυγής.

Αν και η ΔΑΟΕ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2024, το Τμήμα Φορολογικών Υποθέσεων το οποίο διαθέτει μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει πολύ ορατή την παρουσία του. Παρ’ όλα αυτά, στις δύο μεγάλες υποθέσεις δείχνει να πρωταγωνιστεί. Γενικά, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές τους, και η ΑΑΔΕ και η ΔΑΟΕ ερευνούν φορολογικά εγκλήματα, εταιρικές συναλλαγές και τραπεζικές κινήσεις, ενώ ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ εκτελούν εισαγγελικές παραγγελίες. Επί του συγκεκριμένου, για το ιστορικό της υπόθεσης της Pizza Fan, η ΔΑΟΕ ανέλαβε την ποινική έρευνα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελία πολίτη, ενώ στο «Χωριάτικο» συνέδεσε εταιρείες και παρένθετους διαχειριστές με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, αξιοποιώντας καταθέσεις και παρακολουθήσεις. Από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ συνεργάστηκε παρέχοντας οικονομικά στοιχεία και διατηρεί την αρμοδιότητα προσδιορισμού και καταλογισμού των φόρων στις δύο ερευνώμενες υποθέσεις.

Και οι ελεγκτές, ελέγχονται

Η συζήτηση για το ποιος ελέγχει τη φοροδιαφυγή έχει, πάντως, και την άλλη της πλευρά, καθώς η ΑΑΔΕ κατέγραψε το 2025 ευρήματα για 58 υπαλλήλους της, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Αρχής, ενώ οι υποθέσεις των Pizza Fan και Χωριάτικο φέρνουν νέους εσωτερικούς ελέγχους. Σημειώνεται πως το 2025 η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε 95 ελέγχους για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων. Στους 25 προέκυψαν ευρήματα και οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις προβλεπόμενες ενέργειες. Πάνω από το ένα τέταρτο των ελέγχων αυτής της κατηγορίας απέδωσε ευρήματα για περαιτέρω ποινική ή πειθαρχική διερεύνηση. Παράλληλα, σε 69 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις αδικαιολόγητης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οι υποθέσεις διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Δημοσίου, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού για πειθαρχική δίωξη και στους αρμόδιους εισαγγελείς για ποινική αξιολόγηση.

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews