LNG αντί για LPG στο Πλατυγιάλι

Γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Αντιδράσεις προκαλούν οι… νέες επενδύσεις
Tην τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζητά η εταιρία «Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε.» που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου.

Ήδη η μελέτη έχει κατατεθεί από την εταιρία προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας την τροποποίηση εκείνης που είχε εγκριθεί το 2010 για την υποψήφια επενδύτρια εταιρία του Κατάρ και η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης LPG και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΝΑΒΙΠΕ. Οι περιβαλλοντικοί όροι τότε είχαν εξασφαλιστεί, τόσο για την αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας από LPG, όσο και από LNG. Ωστόσο, λίγο αργότερα καταργήθηκε η δυνατότητα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας από LPG, με νόμο που εκδόθηκε εκ των υστέρων. Έτσι, η εταιρία καταθέτει νέο αίτημα εξασφάλισης των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να έχει τη δυνατότητα δραστηριότητας με τη χρήση LNG, εφόσον παρουσιαστεί επενδυτής, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το LPG είναι το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, ενώ το LNG είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Στη μελέτη περιγράφεται η κατασκευή 64 δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG), στο οικοδομικό τετράγωνο 2, του χώρου της ΝΑΒΙΠΕ με δυνατότητα κατασκευής αντλίας για τη μεταφορά του, η οποία μπορεί όμως να γίνεται και με τάνκερ. Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχτούν είναι χαμηλής, μεσαίας και υψηλής όχλησης, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνεται και η κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης χύδην χημικών προϊόντων, αφού, όπως υπογραμμίζεται σε κάποιο σημείο της μελέτης, «…. στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην παραλαβή χύδην χημικών προϊόντων και στην ανεύρεση χώρων ανέγερσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας και μεταποίησης χημικών προϊόντων που στη συνέχεια θα μπορούσαν να εξαχθούν».

Τυχόν δραστηριότητες υψηλής όχλησης, αυτόματα σημαίνει ότι θα εκπέμπονται ρύποι και σωματίδια. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τη μελέτη αυτές οι δραστηριότητες τοποθετούνται στα υψηλότερα σημαία του λιμανιού, προκειμένου να μην πέφτουν τα επικίνδυνα σωματίδια στην κατοικημένη περιοχή. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι με τις βροχές αυτά θα εναποτίθενται στη διατροφική αλυσίδα, ενώ ανάλογα με τον άνεμο θα φθάνουν σε κάποιες περιοχές ακόμα και κατοικημένες. Σε ότι αφορά τα χύδην χημικά προϊόντα σαφώς και πρόκειται για τοξικά και επικίνδυνα. Αν επιτραπεί αυτή η δραστηριότητα θα δώσει προστιθέμενη αξία στο λιμάνι μόνο σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος της εταιρίας η οποία θα μπορέσει να το «πουλήσει» σε καλή τιμή. Διότι σε ότι αφορά σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της περιοχής, σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα καθώς πουθενά στη μελέτη δεν περιγράφεται που θα πάνε τα τυχόν απόβλητα.

Το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου μετά την αρνητική απόφαση που πήρε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα γνωμοδοτήσει αρνητικά, διότι ούτε το δέλεαρ των 1500 ατόμων που υποτίθεται ότι θα βρουν εργασία δεν μπορεί να τους πείσει, αφού οι επενδύσεις που ασχολούνται με επικίνδυνα προϊόντα δεν χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους, αλλά λίγους και εξειδικευμένους. Στο μεταξύ παρόλο που, από πουθενά δεν προκύπτει, ούτε επιβεβαιώνεται, ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής, ωστόσο όμως προβληματισμό δημιουργεί η χρονική στιγμή που κατατίθεται το αίτημα, αφού η φημολογία που επικρατεί στην περιοχή συνδέει την όλη υπόθεση με την έλευση των Καταριανών που αγόρασαν το νησί Οξειά, στις Εχινάδες. Επίσης σύνδεση υπάρχει και με τις τελευταίες εξελίξεις αναζήτησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, που, όπως ακούγεται, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

πηγή : aixmi-news.gr/ ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ