Διαμαρτυρία αγροτών για το χαράτσι στα «φωτοβολταϊκά» [video]

Με το σύνθημα «δεν είμαστε επενδυτές ή επιχειρηματίες που από πλεόνασμα χρημάτων αναγκαστήκαμε να στραφούμε στα φωτοβολταϊκά, αλλά φτωχοί και μεροκαματιάρηδες παραγωγοί που ψάχναμε για συμπληρωματικό εισόδημα» διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πολυάριθμοι αγρότες από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους πρωτοστατούσαν οι αγρότες της ΕΑΣ Αγρινίου. Από τη συνάντηση με τον Ασ. Παπαγεωργίου, προέκυψε πως το ΥΠΕΚΑ σε συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει λύσεις όσον αφορά τα τιμολόγια ΦΠΑ που αναγκάζονται να εκδίδουν οι παραγωγοί, ενώ δεν εισπράττουν χρήματα για την ενέργεια που πωλούν. Εκτός αυτού όπως τονίστηκε θα γίνει προσπάθεια “ελάφρυνσης” από το φόρο πάνω στο φόρο που πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες που παράγουν ενέργεια.

Σύμφωνα με το agronews.gr την εξαίρεση των αγροτικών και των οικιακών φωτοβολταϊκών από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται μέσα στο Σαββατοκύριακο προς ψήφιση στη Βουλή.

Συγνώμη…
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με την απόφαση που έλαβε πριν δύο χρόνια να τοποθετήσουν οι αγρότες φωτοβολταϊκά συστήματα αποσκοπούσε στο να στηρίξει εταιρείες εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να πουλήσουν σε ακριβότερες τιμές τα συστήματά τους κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Ο κ. Καραμίχας ζήτησε συγγνώμη γιατί υποστήριξε το πολιτικό σύστημα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Βαρεμένος: Πρόκειται για εμπαιγμό!
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, παραβρέθηκε στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου τόνισε μεταξύ αλλων: Πρόκειται για εμπαιγμό! Πριν από δύο μόλις χρόνια, χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 600 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, ενθαρρύνθηκαν να στραφούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στα κτήματά τους. Και το έκαναν, επενδύοντας τις όποιες οικονομίες τους και, κυρίως, δεσμευόμενοι με ακριβό τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο που καθιέρωναν ο νόμος 3851 / 2010 και οι σχετικές συμφωνίες με τη ΔΕΗ.
Σήμερα, με τρόπο που μόνον άδικες, παράλογες και παλαιοκομματικές πολιτικές μπορούν να επιτύχουν, το πλαίσιο αυτό έχει ανατραπεί πλήρως. Και οι αγρότες που εμπιστεύθηκαν την έννομη τάξη, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ειδική εισφορά ύψους έως και 42% επί του κύκλου εργασιών τους, με περικοπή των εγγυημένων τιμών πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, με μεγάλη αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, με ασφυκτικά δανειακά βάρη. Με το φάσμα, εν τέλει, της οικονομικής καταστροφής.
Αναζητώντας απεγνωσμένα πόρους από εκείνους που έχει ήδη συνθλίψει, η κυβέρνηση γελοιοποιεί τις ίδιες τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, εμπαίζει κυνικά όσους επιμένουν να εμπιστεύονται τους νόμους, οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση και τον πρωτογενή τομέα στον μαρασμό. Και μαζί, καταδικάζει μια προσπάθεια που θα μπορούσε να αποβεί θετική, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική οικονομία και την αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης εισαγόμενου πετρελαίου.Μια τέτοια κυβέρνηση, το μόνο που εγγυάται για το μέλλον, είναι μια έρημη χώρα. Ας μην της το επιτρέψουμε!

πληροφορίες φωτό βίντεο http://www.agronews.gr/ http://www.paseges.gr/