Ευθυνές στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την τοποθέτηση στη θέση του Προέδρου, στελέχους ανώνυμης εταιρείας με συναφείς δραστηριότητες, καταλογίζει δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”.
Αναλυτικά :
Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Νίκου Αναγνόπουλου στη θέση του Πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Και αυτό γιατί ο κ. Αναγνόπουλος είναι ταυτόχρονα εν ενεργεία πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εκπόνηση μελετών σχετικών με την αλιεία, την διαχείριση υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος καθώς και της υποστήριξη επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών και μεταποίησης εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.
Ανάμεσα στις δυο θέσεις είναι προφανές το ασυμβίβαστο καθώς ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης δεν είναι “διακοσμητικός”. Στις αρμοδιότητες του Φορέα συμπεριλαμβάνεται: «η παροχή γνωμοδοτήσεων πριν την προέγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή ευϋύνης του, η επικουρία διοικητικών και δικαστικών αρχών, η κατάρτιση μελετών και ερευνών, η προμήϋεια εξοπλισμού, η έκδοση αδειών, η χορήγηση σήματος ποιότητας και συνεργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η διαχείριση δημόσιων εκτάσεων κ.ά.. Επίσης, το Δ.Σ. του Φορέα καταρτίζει, μεταξύ άλλων, κανονισμό οικονομικής διαχείρισης και προμηθειών, κανονισμό ανάθεσης μελετών, έργων και υπηρεσιών, κανονίζει την ανάϋεση, παρακολούθηση και παραλαβή μελετών και υπηρεσιών, την προμήθεια, παράδοση και παραλαβή αγαθών, υλικών, προϊόντων και για τη σύναψη και εκτέλεση σχετικών συμβάσεων του Φορέα Διαχείρισης»!
Και σαν κερασάκι στην τούρτα, η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι «ως πρώτη αρχή που διέπει τη σύναψη συμβάσεων και τη λειτουργία του Φορέα είναι αυτή της διαφάνειας και της εγγύησης του ελεύϋερου ανταγωνισμού». Πως θα εγγυηθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός από έναν φορέα με Πρόεδρο ο οποίος έχει ουσιαστικά δική του εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο αναρωτιούνται στην πειοχή.
Μέχρι σήμερα αυτές τις θέσεις τις κατείχαν καθηγητές Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ή τέλος πάντων άνθρωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τι γυρεύει ο κος Αναγνόπουλος στο Μεσολόγγι; Γιατί δεν έκανε αίτηση για την αντίστοιχη θέση στον Όλυμπο, ή σε κάποια άλλη προστατευόμενη περιοχή; Μα είναι απλό… Ο κος Αναγνόπουλος ιχθυολόγος είναι, δεν είναι δασολόγος… Οι λιμνοθάλασσες τον αφορούν και τον ενδιαφέρουν άμεσα. Η εταιρεία του κάνει μελέτες στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας και μετά θα τις υπογράφει και ο ίδιος; Πολλές φορές στο παρελθόν είχαν ακυρωθεί ή απορριφθεί μελέτες διότι βρέθηκαν προβλήματα με τα τυπικά στοιχεία του μελετητή ή διαπιστώθηκε το ασυμβίβαστο με την θέση του. Εδώ, που είναι τόσο εξόφθαλμη περίπτωση ασυμβίβαστου, ο κος Αναγνόπουλος απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία τόσο απροκάλυπτα, ώστε δικαίως αρχίζουν και δημιουργούνται ερωτηματικά για το τι παιχνίδι και με ποιους παίζεται…
Τα ερωτηματικά αφορούν και το αρμόδιο Υπουργείο, και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που εποπτεύουν τους Φορείς Διαχείρισης, τι κάνουν; Τι κάνει η διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Γενική Γραμματέας κα Γιαννακοπούλου; Τι κάνει και ο έτερος Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κος Αλεξιάδης; Αδιαφορούν και κωφεύουν ή παίζουν το παιχνίδι των “δικών μας παιδιών” ή κάτι άλλο συμβαίνει;
πηγή : protothema.gr
Ο Πρόεδρος του Φορέα απαντά
ΠΡΟΣ:ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Κύριοι,
Έλαβα γνώση της δημοσίευσης / ανάρτησης της 19.3.2014 ώρα 10:47 ανώνυμου συνεργάτη σας με τίτλο: «Μεσολόγγι: Παιχνίδια με το Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας».Πράγματι προκαλεί απορία η βραδυφλεγής έκρηξη ανησυχίας με καθυστέρηση πλέον των 4 ετών, καθώς η επιλογή μου ως ειδικού επιστήμονα και Προέδρου του Φ.Δ.Λ.Μ. με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ έγινε το Δεκέμβριο 2009 (απόφαση 30553/12.12.2009 – ΦΕΚ558/29.12.2009) και μετά από αξιολόγηση δεκάδων βιογραφικών σε ανοιχτή διαδικασία επιλογής.
Το σκεπτικό για υποβολή της αίτησής μου ήταν ότι μετά 30 σχεδόν χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με την αλιεία και το υδάτινο περιβάλλον, όφειλα να συμβάλλω ως ενεργός πολίτης στην προσπάθεια ανάδειξης της αειφόρου προσέγγισης των θεμάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος στη χώρα μας, ιδιαίτερα και λόγω της αίσθησης της αναγκαιότητας στοιχειώδους προσφοράς στον τόπο καταγωγής μου.
Στα τέσσερα αυτά χρόνια, αφιλοκερδούς προσφοράς μου και θεωρώντας ότι ο Φ.Δ. δεν έχει προφανώς «διακοσμητικό ρόλο», αλλά πρέπει να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο έκφρασης όλων των τοπικών φορέων, επεδίωξα και είχα μέσω του Δ.Σ. τη συνεργασία των τοπικών φορέων, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και αντιπαρατιθέμενος στον ωχαδελφισμό και τη συγκάλυψη αρρωστημένων από χρόνια καταστάσεων. Έτσι το έργο μας κατατάσσει τον Φ.Δ.Λ.Μ. στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με τη μεγαλύτερη επίτευξη στόχων.
Μάταια ο συνεργάτης σας θα αναζητήσει (γι’ αυτό δεν παρέχει κανένα στοιχείο) οποιαδήποτε εμπλοκή της εταιρίας συμβούλων που συμμετέχω σε ανάληψη μελέτης του Φ.Δ. (αλλά και όλων των Φ.Δ. της χώρας), σε αντίθεση με αυτή Πανεπιστημιακών ή ΜΚΟ που αναλαμβάνουν πολυάριθμες μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες.Το γεγονός επίσης ότι για τις δεκάδες αποφάσεις του Δ.Σ. στην τελευταία τετραετία δεν υπήρξε καμία ένσταση ή αντίδραση για την τήρηση της διαφάνειας και κανόνων ανταγωνισμού αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο για τη λειτουργία του Φ.Δ., στον οποίο είμαι Πρόεδρος.
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε (αφού έχει ευρέως δημοσιοποιηθεί) ότι έχω υποβάλει από 30.09.2013 (και επανέλαβα την 28.01.2014) την παραίτησή μου στο ΥΠΕΚΑ για λόγους που επαρκώς αναλύω σε αυτή. Επειδή δεν είναι πρώτη φορά που από «επαγγελματίες ανησυχούντες της προστασίας» περιβάλλοντος διακινούνται κείμενα στο διαδίκτυο, φοβούμαι ότι (άθελά σας προφανώς) εμπλέκεστε σε κάποια «παιχνίδια προσφοράς», (αλλά μη αφιλοκερδούς) στην περιοχή Μεσολογγίου.Βέβαιος ότι η δεοντολογία και η αντικειμενικότητά σας και όχι η επίκληση της σχετικής νομοθεσίας θα σας οδηγήσουν στη δημοσίευση / ανάρτηση της απάντησής μου αυτής, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με εκτίμηση,
Νίκος Αναγνόπουλος
Ιχθυολόγος – Σύμβουλος επιχειρήσεων
Πρόεδρος Δ.Σ.
Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου