Μπορεί ο ήπιος φετινός χειμώνας να ευνόησε τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, είχε όμως μια δυσάρεστη συνέπεια, οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν αισθητές τους επόμενους μήνες. Τη μείωση των βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, τις κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές της χώρας.
«Ευνοημένες» ήταν -αντίθετα- η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες περιοχές δέχθηκαν πάνω από 1.000 χιλιοστά βροχής. Για παράδειγμα, το διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου στην Πάτρα καταγράφηκαν 630 χιλ. βροχής, στο Αγρίνιο 871, στον Πύργο 1.084, στη Λευκάδα 1.197 και στο Παναχαϊκό Ορος 1.225 χιλιοστά βροχής.Η πιο ευνοημένη από πλευράς βροχοπτώσεων περιοχή της χώρας ήταν η Ηπειρος. Για παράδειγμα, στα Θεοδώριανα Αρτας και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας τον Νοέμβριο έβρεξε περισσότερα από 550 χιλιοστά, ενώ τη συνολική περίοδο που εξετάζουμε έπεσαν περισσότερα από 1.500 χιλιοστά βροχής.
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας το 2013-2014 ήταν, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, μια μέτρια χρονιά από πλευράς βροχοπτώσεων. «Είχαμε μια χρονιά ήπια από πλευράς θερμοκρασιών. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ήταν ότι είχαμε μεγάλες περιόδους με νοτιάδες, ένας τύπος καιρού που οδηγεί σε λιγότερες βροχές στα ανατολικά και περισσότερες στα δυτικά», εξηγεί στην «Καθημερινή» και στον Γιώργο Λιάλιο ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις ήταν λιγότερες και περιορίστηκαν στα μεγαλύτερα υψόμετρα».