Αντώνης Ναστούλης : τέχνη με επίκεντρο τον άνθρωπο [pics+video]

Σε μια από τις πιο παραγωγικές για τον ίδιο περιόδους το ΑγρινίοCulture βρέθηκε στο εργαστήρι του καλλιτέχνη αγρινιώτη ζωγράφου Αντώνη Ναστούλη. Αγιογράφος, ζωγράφος και γλύπτης ο Αντώνης Ναστούλης μεταπηδά από το ένα στο άλλο -αφού όπως λέει- επιτυγχάνεται έτσι μια ποικιλία ευχάριστη και παραγωγική.

Διακρίναμε βέβαια το παράπονό του πως η γλυπτική, “ένας άλλος μεγάλος έρωτας” για τον ίδιο, χρειάζεται χώρους, παρόλα αυτά αυτή την εποχή ετοιμάζει ένα μεγάλο γλυπτό για τον ποντιακό ελληνισμό που θα τοποθετηθεί στην περιοχή του Βάλτου. Μπορεί -όπως του λένε- η γλυπτική να είναι αυτή που του ταιριάζει περισσότερο, αλλά αν είναι έτσι, τι να πεί κανείς για τη ζωγραφική του; Ο Αντώνης Ναστούλης μας μίλησε με φόντο τέσσερις προσωπογραφίες που ετοιμάζει για μια μελλοντική έκθεσή του. Τον Ελύτη και τον Χατζηδάκι που έχουν ολοκληρωθεί και τους μισοτελειωμένους Θεοδωράκη και Ρίτσο. Η ζωγραφική του διαπνεέται από τον ρεαλισμό και τον νεορεαλισμό, όμως το σημαντικότερο είναι ότι είναι ανθρωποκεντρική και προσωποκεντρική. Και αυτό ως ένα βαθμό χαρακτηρίζει και πολλά από τα μικρά γλυπτά που είδαμε στο εργαστήρι του. Με αυτή την ανθρωποκεντρική σκοπιά που χαρακτηρίζει την τέχνη του καταφέρνει να αποτυπώσει διάφορες στιγμές της ζωής του ανθρώπου, στιγμές της ιστορίας του τόπου του, καταφέρνει να αποτυπώσει μια εποχή… Κάπως έτσι προκύπτουν έργα όπως ο τσαγκάρης, η οικογένεια που δουλεύει στα καπνά ή ακόμη η “κομπανία” με τις μεγαλύτερες μορφές του blues…

Δείτε αναλυτικά όσα μας είπε ο ίδιος στην καμέρα του ΑγρίνιοCulture

O Αντώνης Ναστούλης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1956. Σπούδασε Τεχνολόγος μέχρι το 1976. Το 1976 παρακολουθεί μαθήματα Ζωγραφικής στα Ελεύθερα Εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών. Ταυτόχρονα διδάσκεται Αγιογραφία – Συντήρηση και Φορητή εικόνα στο Εργαστήρι του Γιάννη Βασιλόπουλου και συνεργάζεται με τους Π.Δαλαμάγκα και Γ.Παπουτσή σε Αγιογραφήσεις Εκκλησιών της Αθήνας, του Πειραιά και της Εύβοιας. Παρακολούθησε Γλυπτική – Ψηφιδωτό και Βιτρώ στο εργαστήρι του Μίμη Βαφειάδη και Ι.Κολέφα. Το 1982 επιστρέφει στο Αγρίνιο και συνεργάζεται με το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου σε σκηνικά και αφίσες. Δημιουργεί στο Αγρίνιο εργαστήριο και ασχολείται με Αγιογραφία – Γλυπτική και Ζωγραφική. Από το 1983- 1985 διδάσκει ζωγραφική στα ΝΕΛΕ Αγρινίου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.