Τα ζώα μου αργά

Δυστυχώς για να συντελεστεί η καταστροφή στην Παραβόλα, που ευτυχώς περιορίστηκε σε ένα μόνο μέρος του πευκόφυτου άλσους, υπήρξαν κάποιες αρνητικές συγκυρίες. Πρώτον το δύσβατο της περιοχής που δεν επέτρεπε στις επείγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν και δεύτερο το γεγονός ότι τη χθεσινή μέρα υπήρχαν πολλές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά των εναέριων μέσων.

Δεν θα πρέπει όμως αυτές οι αρνητικές συγκυρίες να μην μας αφήσουν να δούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η κατάσταση της φωτιάς της πρώτες ώρες υποεκτιμήθηκε και είναι απορίας άξιο πως έγινε αυτό, αφού αμέσως οι πυροσβέστες με την εμπειρία τους κατάλαβαν πως πρόεκειται για εμπρησμό (η φωτιά ξεκίνησε με 4 εστίες σε απόσταση 300 περίπου μέτρων μεταξύ τους). Και έτσι χάθηκε πολύτιμός χρόνος… Η υποεκτίμηση της φωτιάς έφερε την καθυστέρηση στη συνδρομή του ενός canadair που τελικά ήρθε, αλλά και στη κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης που αρκέστηκε εκ υστέρων σε δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση.

To άσχημο σε συτές τις περιπτώσεις είναι πως οι αρμόδιοι έχουν εύκολες τις δικαιολογίες, προσπαθώντας ν’ αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Ο “στρατηγός άνεμος” ήρθε χθες και στην Παραβόλα, που σίγουρα δεν υπήρχε άπνοια αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε πως αίφνης η Παραβόλα “έγινε” βραχονησίδα καταμεσής του Αιγαίου που την σκίζουν από παντού οι άνεμοι….

Δ.Π