Επιμένει σε γενναίο «κούρεμα» χρέους

Στην ανάγκη να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέσω ενός γενναίου «κουρέματος», στον κρατικό τομέα αυτήν τη φορά, επιμένει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο του επικρίνει την αναβλητικότητα και την έλλειψη διορατικότητας των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, θεωρώντας ως μόνη ρεαλιστική την προσέγγιση της κ. Λαγκάρντ, ενώ δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» εξηγεί τον λόγο που η Ανγκελα Μέρκελ στυλώνει τα πόδια σε ένα νέο «κούρεμα» και που δεν είναι άλλος από την απώλεια 17,5 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Παρατηρητές της σκληρής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης εκφράζουν φόβους ότι το ρήγμα, που μεγάλωσε με αφορμή τη δημόσια διαμάχη της γενικής διευθύντριας του Ταμείου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της τρόικας με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρωζώνη συνολικά.

Χθες, πάντως, πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωναν ότι παρά τις διαφωνίες σε σχέση με τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν αναμένεται αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα. Οπως ανέφεραν, «αυτό το σενάριο δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ολοι αναζητούν μια εποικοδομητική λύση».Μιλώντας από την Κουάλα Λουμπούρ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η κ. Λαγκάρντ, διευκρίνισε χθες ότι επιθυμεί μια «πραγματική» και όχι μια «φτηνή» λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

«Εννοείται ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια πραγματική λύση, όχι σε μια λύση στις εκπτώσεις», εξήγησε, για να προσθέσει ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρήσει τις πολιτικές δεσμεύσεις της σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σε διαρθρωτικό και δημοσιονομικό. Και για άλλη μία φορά, όλοι θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».Υποστηρίζοντας πλήρως τις θέσεις Λαγκάρντ, η οποία μιλά με τη «φωνή της λογικής», το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να αρνούνται τη μόνη δυνατή λύση, τη διαγραφή του χρέους, θα είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι εάν χάσουν τελικά τα χρήματά τους από μια χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους, είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη.Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών, με την υιοθέτηση και την εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων, που έχουν, ωστόσο, υψηλό κόστος, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και οικονομικό, καθώς βαθαίνουν την ύφεση.

Κατά το αμερικανικό πρακτορείο, στη σύνοδο του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίμησαν να προτείνουν για τη χώρα διετή επιμήκυνση, έως το 2022, ώστε να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.Οταν μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών βρουν τον τρόπο για την κάλυψη της χρηματοδότησης του επιπλέον χρόνου, που υπολογίζεται στα 32,6 δισ. ευρώ, θα αρχίσουν να θριαμβολογούν, προσποιούμενοι ότι δεν προέβησαν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης και ότι εξαρτάται πλέον από την οικονομική και πολιτική ικανότητα της Ελλάδας εάν θα καταστεί το χρέος της βιώσιμο…

πηγή : ethnos.gr