«Από πρώτο χέρι» η ιστορία των καπνών στη σκηνή [HDvideo]

«Από πρώτο χέρι» η ιστορία των καπνών στη σκηνήAπό την περασμένη Κυριακή και κάθε Σαββατοκύριακο ως το τέλος Μαρτίου στο Μικρό Θέατρο ανεβαίνει μια παράσταση – αφιέρωμα στα καπνά. Οι συντελεστές της παράστασης «Από πρώτο χέρι» μίλησαν στην webtv του myagrinio.gr για την παράσταση και το πως προέκυψε.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

Η Αγρινιώτισσα σκηνοθέτης, Γεωργία Μαυραγάνη, μαζί με τρεις νέες ηθοποιούς την Κατερίνα Καραδήμα, τη Φρύνη Θετάκη, και τη Δανάη Σπηλιώτη μιλώντας με ανθρώπους, που εργάστηκαν είτε ως καπνεργάτες είτε ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, χρησιμοποίησαν τις μνήμες και τις αφηγήσεις τους για να συνθέσουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη.

Συνέντευξη με τους ανθρώπους που έκαναν τα καπνά θεατρική παράστασηΗ Γεωργία Μαυραγάνη χαρακτηρίζει την παράσταση ένα «ποιητικό ντοκιμαντέρ» και όπως λέει και η ίδια “δεν παραθέτουμε μόνο πληροφορίες, προσπαθούμε να τις μεταφέρουμε μαζί με το βίωμα που τις συνοδεύει και το συναίσθημα των ανθρώπων που μας αφηγήθηκαν την ιστορία τους”. Και προσθέτει πως “η παράσταση μιλά για το μόχθο, την εργασία των ανθρώπων που δούλευαν στα καπνά που εμπεριέχει και το διττό τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τον μύθο του Σίσσυφου από τη μια μαρτύριο του να κουβαλά την πέτρα και από την άλλη το “πείσμα ζωής” αυτών των ανθρώπων. Τέλος η Γεωργία Μαυραγάνη μιλά και για την πολιτική διάσταση της ιστορίας των καπνών : “Τα καπνά είναι μια από τις λίγες μονοκαλλιέργειες στην Ελλάδα και όλες οι μονοκαλλιέργιες κουβαλάνε όλη την πολιτική ιστορία της χώρας, γιατί τώρα πια δεν έχουμε μονοκαλλιέργειες. Και είναι αυτονόητο ότι η παράσταση ασχολείται και με αυτό το κομμάτι”.