Το έργο απεντάχθηκε οριστικά το 2022 απαντά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων 

Τελικά ούτε καν ο κωδικός του έργου για την ανακατασκευή μέρους των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου υπάρχει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Το έργο, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2018, ωστόσο ήταν γνωστό ότι είχε απολέσει τη χρηματοδότησή του, καθώς εντάχθηκε χωρίς να έχει καμία ωριμότητα. Έτσι το φθινόπωρο του 2019 το Υπουργείο Υγείας από τη στιγμή που το έργο δεν είχε δημοπρατηθεί και δεν είχε απορρόφηση, επέλεξε να μεταφέρει σε άλλο κωδικό τα χρήματα, χωρίς όμως να διαγράψει το κωδικό του έργου για το παλιό Νοσοκομείο.

Το θέμα ανακίνησε με πρόσφατο δημοσίευμά του το ΑγρίνιοCulture.gr καθώς μετά από αρκετά χρόνια, που μεσολάβησαν, οι μελέτες του έργου είναι επιτέλους έτοιμες για δημοπράτηση και υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Όμως πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα, αλλά ούτε και ο κωδικός του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στη σχετική ερώτηση που απηύθυνε για τη χρηματοδότηση του έργου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας.

«Το έργο δεν πραγματοποίησε πληρωμές, και με την υπ’αριθμ. πρωτ. 116162/02.12.2022 (ΑΔΑ Ω54Χ46ΜΤΛΡ-Γ0Φ) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων απεντάχθηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Σκάλκος στην απάντησή του. Και είναι απορίας άξιο πως κανείς από τους εκπροσώπους της περιοχής δεν το πήρε χαμπάρι εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο…

Το μπαλάκι από το ένα Υπουργείο στο άλλο… 

Είχε προηγηθεί η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Υγείας, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντήθηκε από το αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από το βήμα της βουλής επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση των μελετών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από τις 20/1/2023. Ωστόσο αναφορικά με τις πιστώσεις του έργου, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι αυτό είναι το αρμόδιο για τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης είχε τότε με νόημα ότι «με αρμόδιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον καταγόμενο από το Αγρίνιο, υπουργό Νίκο Παπαθανάση, δεν πιστεύω ότι θα απορριφθεί το αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Τελικά ο Μίλτος Ζαμπάρας επανήλθε με ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, με το Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προαναφέρθηκε, να απαντά πως το έργο πλέον δεν υφίσταται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα με τη σειρά του και αυτός να παραπέμπει στην απάντησή του το βουλευτή στο Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι «ειδικότερα θέματα για το έργο αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Υγείας».

Αντί να παίζουμε την κολοκυθιά, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το παλιό Νοσοκομείο ανήκει στην κυριότητα και την αρμοδιότητα της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί βεβαίως τα χρήματα να έρχονται πάντοτε από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά το ζήτημα είναι αν το Υπουργείο Υγείας θέλει να προχωρήσει το έργο. Αν όντως θέλει, θα πρέπει να αναζητήσει και τους πόρους.

Εξάλλου, δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο έργο από άποψη προϋπολογισμού. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό έργο για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή του παλιού Νοσοκομείου, καθώς μετά τη μετακόμιση του Νοσοκομείου στο νέου του κτίριο, πριν από μια δεκαετία, η εγκατάλειψη του παλιού κτιρίου έχει δημιουργήσει ένα «αστικό κενό» φέρνοντας εγκατάλειψη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr