Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η εξίσωση των 13 δήμων και των 20 εκατ. ευρώ

Σε προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς έχουν επιδοθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας ώστε να βρεθούν οι 13 δήμοι (ένας ανά περιφέρεια) στους οποίους θα ισχύσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επέλεξε να κάνει πιο δύσκολη την εξίσωση ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις και τελικά σε κάθε περιφέρεια θα υπάρξει και ένας δήμος όπου θα ισχύσει πιλοτικά από την 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο (από τον Μάρτιο του 2015 θα ισχύσει σε όλη την επικράτεια). Η αρχική απόφαση ήταν να βρεθούν έως 10 δήμοι στους δημότες των οποίων θα δινόταν το εισόδημα. Αυτό όμως θα εξακόντιζε τη δυσαρέσκεια στα ύψη στις περιφέρειες όπου δεν θα εφαρμοζόταν το μέτρο (έστω σε έναν δήμο). Γι’ αυτό ακριβώς είναι δύσκολη η επιλογή των δήμων αφού θα πρέπει να μην ξεπεραστεί το συγκεκριμένο κονδύλι οπότε, με βάση τα ηλεκτρονικά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων (TAXIS, ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ) που λειτουργούν στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν εκείνοι οι δήμοι στους οποίους θα ισχύσει η εφαρμογή. Ομως δεν άλλαξε η απόφαση να διατεθούν μόλις 20 εκατ. ευρώ κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Ετσι και αφού προστίθενται δήμοι, μειώνονται οι παροχές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί (η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει εκπτώσεις για να βγουν τα νούμερα), για να πάρει κάποιος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί αφορά:
• 200 ευρώ ανά μήνα σε έναν δικαιούχο που έχει ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ
• 400 ευρώ για 4μελή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.800 ευρώ. Ομως αν μία 4μελής οικογένεια έχει 2 ενήλικα τέκνα (που δεν εργάζονται αλλά διαμένουν με την οικογένειά τους) τότε το ετήσιο εισόδημα αυξάνεται έως τα 6.000 ευρώ (η αρχική απόφαση ήταν αυτή η τελευταία κατηγορία να έπαιρνε 500 ευρώ/μήνα).

Αντίστοιχα θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για έναν δικαιούχο σχεδιάζεται το όριο να τεθεί στα 90.000 ευρώ (δηλαδή ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά το συγκεκριμένο ποσό) και θα αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της ίδιας οικογένειας (υπολογιζόταν αρχικά 100.000 ευρώ περιουσιακό όριο για κάθε μέλος της οικογένειας).Πάντως όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ελέγχονται κάθε μήνα (σε πραγματικό χρόνο) για το εισόδημά τους και θα περικόπτεται το ποσό αυτό από το εισόδημα που δικαιούνται.

πηγή : efsyn.gr