Να καταγράψει το φαινόμενο θέλει η Περιφέρεια…

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

«Υπάρχει σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δράση και την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της αιθαλομίχλης, όμως δυστυχώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο ως προς τον διαγωνισμό για την προμήθεια των σταθμών μέτρησης (φορητών και σταθερών). Εμείς παρ’ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των πολιτών» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας πως άμεσα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (pde.gov.gr), θα υπάρχει σε πιο εμφανές σημείο σύνδεσμος για την ατμοσφαιρική ρύπανση στα σημεία ενδιαφέροντος.

Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας και πραγματικά είναι να απορεί κανείς με το θράσος των ιθυνόντων. Και αυτό γιατί το θέμα είναι δεν πως θα καταγράψουμε το φαινόμενο, αλλά πως θα το περιορίσουμε… Πως ο κόσμος θα μπορέσει να βάλει πετρέλαιο για να ζεσταθεί, αυτό θα έπρεπε να ήταν το ζητούμενο. Και με αφορμή την αιθαλομίχλη που προφανώς δημιούργησε η οικονομική κρίση, θα μπορούσαμε, αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να συζητήσουμε για το πως τα σπίτια μας θα αποκλείσουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση, πως θα χτίζουμε σπίτια βιοκλιματικά, πως θα αξιποιήσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Κι όμως κανέναν δεν παραξενεύει το γεγονός ότι η αναλογία μας σε κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αν και μεσογειακή χώρα, αγγίζει τα επίπεδα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης…