Α. Κοιμήσης : Άλλο έλεγχος νομιμότητας στους Δήμους, άλλο… εκλογές στην ΚΕΔΕ

Να μην εκλαμβάνεται ένα “εκτεταμένο πρόβλημα νομιμότητας” ως “ευκαιρία αντιπαράθεσης λόγω των εκλογών στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)”, επισημαίνει στο Capital.gr ο γενικός γραμματάς του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κος. Απόστολος Κοιμήσης. Ο λόγος για τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) από τη μια μεριά και μερίδας των δημάρχων, της Περιφερειάρχου Αττκής, κας. Ρένας Δούρου και της αντιπολίτευσης γενικότερα από την άλλη γύρω από το θέμα του ελέγχου της νομιμότητας των 35.000 νομιμοποιήσεων στο Δημόσιο και στους δήμους με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.

“Ο έλεγχος της τυπικής νομιμότητας, όλων των στοιχείων του προσωπικού σε φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος, είναι ευθύνη των Διοικήσεων και ασκείται δια των γραφείων προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους Δήμους. Οι θεσμοί τοπικής δημοκρατίας, οφείλουν να λειτουργούν, υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, δημοσιότητας, αποκλειστικού ελέγχου νομιμότητας από κάθε αρμοδία αρχή και ιδίως ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου.” συμπληρώνει ο κ. Κοιμήσης. “Αυτό αποκλείει,”, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΚΕΔΕ ” κάθε α – λα κάρτ εφαρμογή των νόμων ή παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, διότι αφενός μεν μπορεί να εγείρει υποψίες απόκρυψης έκνομων πράξεων, αφετέρου διότι μπορεί να υποκρύπτει πολιτική ιδιοτέλεια εκλογικής αντιπαροχής, γεγονότα που εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα προς το πολιτικό σύστημα”.

Σαφείς αποστάσεις κρατά ο κ. Κοιμήσης και από τον “επικοινωνιακό εντυπωσιασμό” που έχει αναδειχτεί από πλευράς ορισμένων δημάρχων ή υπουργών, κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης γύρω από τον έλεγχο νομιμότητας στις μετατροπές των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναφέρει πως ” από την άλλη επίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να ενεργούν χωρίς την υπερβολή του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, ακόμη και αν αυτό εξυπηρετούν οι επίκαιρες πολιτικές συγκυρίες.

“Όταν ορισμένοι συνάδελφοι ή κάποιοι υπουργοί, σπαταλούν άσκοπα το πολιτικό τους απόθεμα, επιδιώκοντας μάλιστα να εμπλέκουν και άλλους σε αδιέξοδες σκιαμαχίες, καλό είναι να περιφρουρείται το μείζον, που είναι οι αδιάκριτοι κανόνες και η ηθική δεοντολογία που πρέπει διαχρονικά να διέπουν τις πολιτικές για το προσωπικό, ιδίως μετά τον νόμο 2190/94.Αν επ΄αυτού υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα νομιμότητας, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία αντιπαράθεσης λόγω των εκλογών στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ, αλλά συνιστά μείζον θέμα δεοντολογίας, επιχειρησιακής ηρεμίας και στοιχειώδους λειτουργικής ετοιμότητας, που θα πρέπει να διαθέτουν σήμερα όλοι οι δήμοι της χώρας. Άλλωστε για τους επίορκους δεν χρειάζονται κραυγές και υπερβολές αλλά απλές νομικές συνέπειες, όποιοι και αν είναι αυτοί.”

Πηγή:www.capital.gr