Ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη

Ο Μεσολογγίτης σκηνοθέτης Λευτέρης Δακαλάκης έρχεται με Ελβετική παραγωγή να γυρίσει φιλμ μικρού μήκους στην περιοχή μας.

Το γύρο των τοπικών (και όχι μόνο) μέσων ενημέρωσης έχει κάνει η πολυαναμενόμενη δημιουργία του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη. Δεν περιμένουμε μόνο να θαυμάσουμε το ιδιαίτερο ταλέντο του σκηνοθέτη στη μικρού μήκους ταινία «Βασούλα μόνη», αλλά το ενδιαφέρον γίνεται πλουσιότερο καθώς στην ταινία υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς της περιοχής.
Πρωταγωνιστές της ταινίας θα είναι ο πατρινός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Χρύσα Παπά, (γνωστή στο κοινό από το αγαπημένο σήριαλ «Τα Μυστικά της Εδέμ»), η οποία θα υποδυθεί τον κεντρικό ρόλο, ο Μανώλης Μαυροματάκης (αυτήν την περίοδο τον βλέπουμε στο σήριαλ του ΑΝΤ1 “Ταμάμ”), η Αλεξάνδρα Ούστα που θα ενσαρκώσει μία συνάδελφο της Βασούλας, η σπουδαία βετεράνος ηθοποιός μας Ράνια Οικονομίδου στο ρόλο της θείας καθώς και η Αγγελική Νικολοπούλου, μέλος της θεατρικής ομάδας εκαπιδευτικών «Ρωγμή».
Την μουσική της ταινίας και το τραγούδι των τίτλων τέλους, υπογράφει η τραγουδοποιός Δήμητρα Μαστορίδου.
Συμμετοχή στην παραγωγή θα έχει επίσης, ο Πατρινός φωτογράφος Βασίλης Καραπαπάς, αλλά και η σκηνογράφος Μαρία Αλανιάδη. Την Διεύθυνση της Παραγωγής στην Πάτρα έχει αναλάβει η Ερμίνα Ταρατσά, γνωστή στην Πάτρα και για τις δραστηριότητές της σε ομάδες εθελοντισμού.

Βασούλα μόνη – Vassoula sola from Lef Dakalakis on Vimeo.

Λευτέρης Δακαλάκης«Γιατί επέλεξα την Αχαΐα»
«Ζώντας για αρκετά χρόνια στην Πάτρα, συνδέθηκα με τους ανθρώπους αλλά και την περιοχή.
Όταν πρωτοδιάβασα την ιστορία της σεναριογράφου Λένας Ζαχαριάδου, αμέσως «έκανα εικόνα» την περιοχή της Λακκόπετρας στην Αχαΐα και της αντίθεσης του τοπίου με την ζεστασιά των ανθρώπων της περιοχής. Επηρεασμένοι λοιπόν από την φωτογραφία του μεγάλου Αγγελόπουλου, τόσο εγώ όσο και ο Ελβετός Διευθυντής Φωτογραφίας Pietro Tafaro, επιθυμούμε να αποδώσουμε δραματουργικά το φαινόμενο της ήπιας διχοτόμησης: την «ψύχρα» του ανοιχτού χρώματος, ως απόμακρη αίσθηση σε μια διαφαινόμενη ανθρωπιά, με την αντίθεση της ποθούμενης «ζεστασιάς» των συναισθημάτων σ’ έναν ποιητικό οίστρο που εκδηλώνεται από τους χαρακτήρες της ιστορίας.
Πρόκειται για μια σημερινή ντοκυμαντερίστικη προσέγγιση της πραγματικότητας στην οποία χρησιμοποιούνται τα όλα τα στοιχεία της φύσης σε συνδιασμό με τους αυθεντικούς χαρακτήρες – μορφές που πλαισιώνουν τους ηθοποιούς», αναφέρει ο σκηνοθέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Λευτέρης Δακαλάκης
Ξεκίνησε στα 16 του χρόνια με την δημιουργία του πρώτου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου στο Μεσολόγγι με τίτλο “STAR” στα 1991. Ακολούθως έκανε σπουδές στην Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lecce της Ιταλίας, ενώ έχει σπουδάσει εκκλησιαστικό Τραγούδι δίπλα στον αείμνηστο Σπ. Περιστέρη, στην Μητρόπολη Αθηνών. Στην Πάτρα βρέθηκε το 2003 λόγω της στρατιωτικής θητείας του στον Άραξο, ενώ την περίοδο που έζησε στην Πάτρα, εργάστηκε ως οπερατέρ, ως δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Διετέλεσε συνεργάτης του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου σε θέματα γραμματείας και γραφείου Τύπου όπως επίσης και σκηνοθέτης των πρώτων δορυφορικών μεταδόσεων της τοπικής Εκκλησίας. Εργάστηκε ως Καθηγητής στην μέση Εκπαίδευση στο ιταλόφωνο Σχολείο “Leonardo da Vinci” του Λουγκάνο. Είναι απόφοιτος της Διεθνούς Ακαδημίας κινηματογράφου «CISA” του Λουγκάνο.

Η ταινία «Βασούλα μόνη»
Η ταινία διαπραγματεύεται το θέμα της ανθρώπινης μοναξιάς, τη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης και την παρακμή της επαρχίας. Η κεντρική ηρωίδα δοκιμάζει την απόρριψη της μάνας της και την καταπίεση του αφεντικού της. Χωρίς κανένα άλλο συναισθηματικό στήριγμα στην ανιαρή ζωή της, υπομένει σιωπηλά, νιώθοντας το θυμό να κοχλάζει στο αίμα της.
Με αφορμή το θάνατο της μητέρας της, στενεύουν τα περιθώρια του χρόνου. Τώρα είναι η τελευταία της ευκαιρία για να διαλέξει ανάμεσα στη δύναμη και στην αδυναμία. Σαν εύθραυστο αντικείμενο, σχεδόν διάφανο, θα σπάσει σε χιλιάδες φονικά κομμάτια και θα ξεκόψει από το παρελθόν.Οι εικόνες από την πόλη ως την επαρχία αποκαλύπτουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και το κοινωνικό αδιέξοδο. Άνθρωποι και καταστάσεις αποτυπώνονται ανάγλυφα. Η καταπίεση στη δουλειά. Η φωνή της μάνας που κραυγάζει για την μοναξιά της κόρης της και η είδηση του θανάτου της. Η αναμονή στο σταθμό των λεωφορείων με ανθρώπινα σπαράγματα να περιτριγυρίζουν στα χαμένα. Οι ηλικιωμένες φιγούρες που απέμειναν στο χωριό και περιμένουν μοιραία το δικό τους θάνατο.Η ιστορία κορυφώνεται σταδιακά και οδηγείται στην απόλυτη ανατροπή. Η απόδραση από το σκηνικό του θανάτου θα οδηγήσει τα βήματά της μακριά από τα επικριτικά βλέμματα και τις αποδοκιμασίες. Αργά και σταθερά ξηλώνει το ρούχο της υποκρισίας και ανακαλύπτει τον πραγματικό εαυτό της.

Η ταινία είναι μια Ελβετική παραγωγή της Atropo Production του Igor Samperi, ενώ τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου. Τον «παλμό» της προετοιμασίας μπορείτε να τον ζείτε μέσα από την επίσημη σελίδα της ταινίας στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B7-Vassoula-sola/810019725726929