Ό,τι λάμπει, δεν είναι γιορτή

Γράφει η Αρετή

Χριστούγεννα είναι:
ο παππούς που φέρνει την κυρά του, ενώ έχει άνοια να περιποιηθεί τα νύχια της,
το τζάκι στο σπίτι,
τα μελομακάρονα της γιαγιάς που κάθε χρόνο είναι και καλύτερα,
η αγωνία να βρεις το φλουρί σαν να ανοίγεις kinder έκπληξη,
τα θολά τζάμια του αυτοκινήτου,
τα πιο ευτυχισμένα κιλά που πήρες,
η αγάπη που βλέπεις γύρω σου δηλαδή αυτή που πάντοτε υπήρχε (η χρυσόσκονη δεν πολλαπλασιάζει την αγάπη).

Χριστούγεννα δεν είναι:
τα χαμόγελα που νομίζεις ότι άλλαξαν,
τα δώρα που μπήκαν κάτω από το δέντρο,
τα φωτάκια,
οι οικογενειακές συνεστιάσεις λόγω των ημερών,
τα κάλαντα από τα παιδιά (που γίνεται εποχιακό επάγγελμα πια),
η εποχή για περισυλλογή και επαναπροσδιορισμό επειδή απλά μετράς αντίστροφα από το 5 έως το 1.

Μπορεί να είμαι από αυτούς τους γκρινιάρηδες που λένε πως δεν τους αρέσουν τα Χριστούγεννα και πως τους μελαγχολούν. Λοιπόν εμένα τα Χριστούγεννα με εκνευρίζουν.Με εκνευρίζουν γιατί μόνο στην αλλαγή του χρόνου θα σκεφτείς να βάλεις στόχους, να επαναπροσδιοριστείς, να δωρίσεις, να συγχωρέσεις και να αγαπήσεις. Γιατί δεν είναι λοιπόν κάθε μέρα Χριστούγεννα; Γιατί ζεσταίνεις την ψυχή σου μόνο όταν τα λαμπάκια είναι χρωματιστά και μυρίζει το σπίτι κανέλα;

Τα Χριστούγεννα με ταράζουν. Ταράζουν όλη μου την προσπάθεια για θετική σκέψη, συνεχή αυτοκριτική, ανάγκη για ατελείωτη αγάπη, δόσιμο και μοίρασμα.Με αποσυντονίζει η ταυτόχρονη ανάγκη όλων για όλα αυτά. Σαν ξαφνικά να ακούμε όλοι τον ίδιο σταθμό ενώ δεν ακούμε την ίδια μουσική. Και δεν θέλω με τίποτα να θεωρήσετε ότι εγώ είμαι η καλή και οι άλλοι οι κακοί άνθρωποι που χαλούν την γαλήνη της ψυχή μου.Αλλά να! λίγη αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ. Επίσης δεν ξέρω να διαχειριστώ τα ψεύτικα χαμόγελα, το μοίρασμα της χαράς με συγγενείς που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου αγνοούνται, την ασταμάτητη θετική ενέργεια που δημιουργείται από τον χαρακτηρισμό κάποιων ημερών ‘’γιορτές’’.

Η αγάπη γιορτάζει κάθε μέρα. Η αλλαγή μέσα μας χτίζεται, σκαλίζεται και χρειάζεται χρόνο. Ο παππούς που αγαπά, αγαπά πάντα την άρρωστη κυρά του τόσο ώστε την περιποιείται κάθε μέρα. Γιατί κάθε μέρα γιορτάζει που υπάρχει δίπλα του.
Καλή χρονιά θα ευχηθώ λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου σε όλους με λιγότερα φωτάκια και περισσότερους φωτεινούς ανθρώπους στις ζωές μας κάθε μέρα. Η αγάπη ανθίζει κάθε μέρα και εάν θέλετε, πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Αγάπη, αγάπη, αγάπη! Αληθινή αγάπη στις ψυχές όλων μας κάθε μέρα, όλες τις μέρες.
Αγάπη όχι μόνο σε αυτούς που είναι εύκολο να αγαπήσουμε αλλά και σε όλους αυτούς που ακόμη δεν γνωρίσαμε και μας χρειάζονται τόσο.

Καλή χρονιά,
Αρετή