Ιόνια Οδός : Προχωρά εκατέρωθεν της παράκαμψης Αγρινίου [video + pics]

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣΑσφαλτικά στο Κεφαλόβρυσο – Προχωρά η παράκαμψη της Αμφιλοχίας
Mπορεί η εξέλιξη της Ιόνιας Οδού να βρίσκεται σε μια σχετική αβεβαιότητα μιας και το Υπουργείο Υποδομών έχει κάνει τις πρώτες επαφές για επαναδιαπραγμάτευση με τον παραχωρησιούχο, που ζητά 12μηνη παράταση για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα, όμως η εξέλιξη του έργου στην Αιτωλοακαρνανία έχει κάποια μάλλον θετικά και αξιοπρόσεκτα μηνύματα.

Όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr τα τμήματα βόρεια και νότια της Παράκαμψης Αγρινίου της Ιονίας Οδού, το τελευταίο διάστημα προχωρούν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποίηθηκαν ακόμη και ασφαλτικές εργασίες στην περιοχή κοντά στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου και για ένα μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Επίσης βόρεια της Παράκαμψης Αγρινίου η κατασκευή της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, στο τμήμα δηλαδή που θα παρακάμπτει την Αμφιλοχία, έχει προχωρήσει αρκετά.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που πριν ένα μήνα περίπου είχαν μεταφέρει στο ΑγρίνιοCulture.gr καλά πληροφορημένες πηγές σχετικά με τις τμηματικές παραδόσεις του έργου και τη στόχευση του παραχωρησιούχου στο θέμα των διοδίων. Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι η λειτουργία των διοδίων στην Αιτωλοακαρνανία να συμπέσει με τις πρώτες τμηματικές παραδόσεις του έργου, που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από τη στιγμή που ο παραχωρησιούχος ζητά παράταση για την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι λοιπόν τα βλέμματα στρέφονται στην καθεαυτή εξέλιξη του έργου και στα τμήματα που θεωρούνται ώριμα για τμηματική παράδοση. Το τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας, από τον Κουβαρά έως τα Σαρδίνινα περίπου, είναι αρκετά προχωρημένο και εκτιμάται το ερχόμενο Φθινόπωρο θα μπορέσει να παραδοθεί. Αντίστοιχα στην άλλη πλευρά της Παράκαμψης Αγρινίου το τμήμα από το Μεσολόγγι μέχρι το Κεφαλόβρυσο έχει προχωρήσει αρκετά στα περισσότερα σημεία -και αν υπάρξει επιτάχυνση στην πρόοδό του το καλοκαίρι- εκτιμάται ότι θα μπορούσε να παραδοθεί, αν όχι το φθινόπωρο, έως το τέλος του έτους. Έτσι είναι πολύ πιθανό έως το τέλος του έτους η Παράκαμψη Αγρινίου να μετατραπεί σε συνεχή αυτοκινητόδρομο από την Αμφιλοχία περίπου έως το Μεσολόγγι. Αυτό θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και τη λειτουργία των διοδιών στην Αιτωλοακαρνανία, ενδεχομένως μάλιστα και των πλευρικών σταθμών, που θα επηρεάσουν και την κίνηση από και προς το Αγρίνιο.

H χάραξη στην παράκαμψη Αμφιλοχίας στο βίντεο