Τελετή Λήξης για το “Θεάτρου Όψεις” – “Οι Ηλίθιοι” από τη Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος ως τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Θεατρ.Συνάντηση Ερασ. Ομάδων “Θεάτρου Όψεις”
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015
Τελετή Λήξης 4ης Θεατρικής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Ομάδων “Θεάτρου Όψεις” – Αιτωλικό 2015
“Οι Ηλίθιοι” από τη Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολ. & Μορφ. Συλλόγου “Το Αιτωλικό” κωμωδία του Νηλ Σάιμον σε σκηνοθεσία Διονυσίας Ολιβώτου ώρα 9.15 μ.μ. Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού

Στα πλαίσια των θεατρικών συναντήσεων κάθε χρόνο, τιμούμε έναν άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, στον οποίο είναι αφιερωμένο το «Θεάτρου όψεις». Ένας σημαντικός άνθρωπος της Θεατρικής Τέχνης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων “Θεάτρου Όψεις” – Αιτωλικό 2015.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Πολλές φορές περνάει απ’ το μυαλό όλων μας, πιστεύω, το ερώτημα: κι αν η κοινωνία μας ήταν διαφορετική; Κι αν είχαμε γεννηθεί κάπου αλλού; Και τότε αρχίζουμε να πλάθουμε σενάρια… Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και δραματουργός Νιλ Σάιμον, σ’ αυτό το έργο δείχνει πώς μια ‘κατάρα’ που έχει πέσει σ’ ένα χωριό πριν διακόσια χρόνια κάνει όλους εκεί να πιστέψουν ότι απ’ τη μέρα που γεννιούνται είναι ηλίθιοι! Όλοι οι κάτοικοι ζουν και μεγαλώνουν μ’ αυτήν την βεβαιότητα! Κάποιος μπορεί να γελάσει με την αφέλεια των ανθρώπων αυτών να πιστεύουν κάτι τέτοιο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ‘η αλήθεια’ πολλές φορές είναι κάτι υποκειμενικό και εν τέλει ‘η αλήθεια’ είναι αυτό που πιστεύουμε. Πόσα πράγματα πιστεύουμε κι εμείς ότι είναι αλήθεια, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε εξακριβώσει ποτέ αν είναι έτσι ή αλλιώς; Απλώς πιστεύουμε. Δογματικά. Και τα περισσότερα απ’ αυτά μας τα έχουν επιβάλλει. Ποιος; «Ο φόβος, η ενοχή και η υποταγή σε κάποιον τύραννο», είναι η απάντηση του Νιλ Σάιμον.

Απ’ την άλλη, ο δραματουργός επιλέγει μια συλλογικά εύθυμη ψυχολογική κατάσταση: την ηλιθιότητα! Το Κουλιέντσικοφ, όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι ηλίθιοι, είναι ένα μέρος χαρούμενο, με χρώματα και καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κακίας, ζήλιας και υστεροβουλίας του ενός απέναντι στον άλλον και με σεβασμό στις προσωπικές επιλογές των ατόμων-όταν αυτά καταφέρνουν να πάρουν μια απόφαση… Αν η άγνοια είναι ευλογία –όπως λένε κάποιοι- τότε αυτό το μέρος είναι ο Παράδεισος! Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο, αφού όλα αφήνονται στα χέρια μιας ανώτερης δύναμης για την προστασία τους. Τίποτα κακό δε θα τους συμβεί, αφού την κατάλληλη στιγμή, ένα αόρατο χέρι θα τους προστατέψει!

Σ’ αυτήν την παράσταση, εμείς καταστήσαμε το αόρατο, ορατό. Πλάσματα φανταστικά βρίσκονται πάντα εκεί που υπάρχει ανάγκη, για να βοηθήσουν την ‘λογική’ έκβαση. Ο ρόλος τους όμως είναι και τεχνικός. Είναι οι ‘εργάτες’ που φροντίζουν να υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται η παράσταση. Τέλος, έχουν αυτονομία, αλλά και δικά τους συναισθήματα: κλαίνε, γελάνε, παίζουν, νευριάζουν, συμπάσχουν, ερωτεύονται. Έχουν όλα όσα έχει ένας ‘κανονικός’ άνθρωπος. Είναι εκεί για να βοηθήσουν να αποκαλυφθεί το βαθύτερο νόημα του έργου: ότι η αγάπη νικάει τα πάντα! Κι όταν η αγάπη συνδυάζεται με τη γνώση –που εκπροσωπείται απ’ τον δάσκαλο- τότε όλοι μας θα έχουμε τη δύναμη να πιστέψουμε σ’ αυτό που είμαστε κι όχι σ’ αυτό που θέλουν να μας επιβάλουν ότι είμαστε.
Διονυσία Ολιβώτου Θεατρολόγος – Εκπαιδευτικός

Διανομή
Λέων Τολτσίνσκυ: Νεαρός δάσκαλος – Αντώνης Χαραλάμπους
Σνέτσκυ: Βοσκός – Γιώργος Σάλας
Δικαστής: Κώστας Σύρρος
Σλόβιτς: Χασάπης – Διονύσης Παρράς
Μίσκιν: Ταχυδρόμος – Χρυσάνθη Κτιστοπούλου
Γιέντσνα: Πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών – Μαρία Ακρίδα
Δρ. Ζουμπρίτσκυ: Γιατρός – Κώστας Καστανάς
Λένυα Ζουμπρίτσκυ: Γυναίκα του Γιατροχύ – Μαρία Τσιρογιάννη
Σοφία Ζουμπρίτσκυ: Κόρη του Γιατρού – Χρύσα Πατίρη
Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς: Κόμης – Βασίλης Καστανάς

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Διονυσία Ολιβώτου
Σκηνογραφία: Μιχάλης Κότσαρης
Επιμέλεια Ηχου – Σχεδιασμός Φώτα: Δημήτρης Στογιάννης
Κονσόλα Ήχου & ΦώταΔημήτρης Στογιάννης / Νίκος Σφυρής
Ενδυματολογία: Αστέρω Περγαντή
Φροντιστήριο Ρούχων: Αστέρω Περγαντή /Πόπη Σέρβου
Φροντιστήριο Αντικειμένων: Χρυσάνθη Κτιστοπούλου
Κομμώσεις: Μαρία Σύρρου
Μακιγιάζ: Αργυρώ Κατσούλη / Τζοάννα Σμπόνια, Αλεξάνδρα Κοτσάλου / Αστέρω Περγαντή
Κατασκευές Σκηνικών και Αντικειμένων: Μιχάλης Κότσαρης, Γιώργος Σάλας
Κατασκευές Ενδυμάτων: Φωφώ Ξεσφίγγη /Αστέρω Περγαντή
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Σφυρής, Ανδριάνα Τσουκαλά, Ξένια Ευαγγελινού, Δημήτρης Βλαχόπουλος
Μακέτες Έντυπου Υλικού: Αστέρω Περγαντή

Το σήμα της παράστασης φιλοτέχνησε ο Μιχάλης Κότσαρης

Έφορος Θεατρικής Ομάδας: Αντώνης Χαραλάμπους

Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού Πολ. & Μορφ. Συλλόγου
Παραγωγή: © Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Το Αιτωλικό”

Ευχαριστούμε:
Κατάστημα Ενδυμάτων-Υποδημάτων Χρήστος Κοσμίδης
Ενδύματα «Μοταλίνα» Φωφώ Ξεσφίγγη
Μουσικός Όμιλος Μεσολογγίου ”Ιωσήφ Ρωγών”
κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο, Μεσολόγγι
Μπαρούχο Χρήστος Τεχνική Υποστήριξη
BeatSound Σάκης Πρέκας

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος ως τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Θεατρ.Συνάντηση Ερασ. Ομάδων “Θεάτρου Όψεις”
Στα πλαίσια των θεατρικών συναντήσεων κάθε χρόνο, τιμούμε έναν άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, στον οποίο είναι αφιερωμένο το «Θεάτρου όψεις». Ένας σημαντικός άνθρωπος της Θεατρικής Τέχνης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων “Θεάτρου Όψεις” – Αιτωλικό 2015 την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού, ώρα 9.15 μ.μ.

Έχει δώσει άξια δείγματα υποκριτικής, αλλά και σκηνοθετικής ικανότητας στη μακρόχρονη και μεστή καλλιτεχνικά πορεία του. Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία του με το Κ.Θ.Β.Ε. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Αυτό που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τον αξιόλογο ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Καλατζόπουλο είναι το ήθος του, ο επαγγελματισμός του, το χαμηλό προφίλ του και προ πάντων η ευγένειά του. Χαρακτηριστικά δυσεύρετα σε πολλούς συναδέλφους της γενιάς του και ιδιαίτερα στους νέους “αναγνωρίσιμους” τηλεοπτικούς ηθοποιούς. Την περίοδο αυτή ξαφνιάζει ευχάριστα και θετικά το θεατρόφιλο κοινό σκηνοθετώντας για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος».

Σύντομο Βιογραφικό:
Σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο (1973). Νομική Αθηνών (1976). Σκηνοθεσία θεάτρου στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης (1985-1987). Από μικρός στον κινηματογράφο και στο θέατρο για παιδιά, έγινε γνωστός ως «παιδί-θαύμα». Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Μινωτή, τον Κουν, τον ∆ιαμαντόπουλο, την Κα Κατερίνα κ.ά. Ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μ. Κατράκη, Έ. Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Στοά, Θεατρική Σκηνή, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κρήτης, Λάρισας και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας, Καβάλας, Κρήτης και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους. Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει για παιδιά, έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Τα ρούχα του βασιλιά (θέατρο), Γιαννάκης: το παιδί-θαύμα (μυθιστόρημα) και Αριστοφάνη Όρνιθες-Ειρήνη-Βάτραχοι (διασκευές και οδηγίες για σχολικές παραστάσεις) από τις εκδόσεις Καστανιώτη.