Άνοιξε η αυλαία του «1ου Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών»

Όλες οι θεατρικές ομάδες απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών
Το φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου, στις 9.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Πρόκειται για μια σειρά μονολόγων, που ερμηνεύουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι με αφορμές από την ίδια τη ζωή και με όπλο την αγάπη για την τέχνη, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τη δημιουργική δουλειά που κάνουν ομάδες νέων στην ευρύτερη περιοχής του Δήμου.

Η εναρκτήρια παράσταση έγινε με το Ερασιτεχνικό Θεατρικό τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου, με δύο έργα, Το πρώτο έργο ήταν το «Γελώντας άγρια» του Christopher Durang, σε μετάφραση των Χ. Παπαδάκη και Δ.Φράγκιογλου, σκηνοθεσία της Κάτιας Ζαρκάδα και ερμηνεία από την Κουθούρη Ειρήνη και το δεύτερο έργο « η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία της Κάτιας Ζαρκάδα και ερμηνεία της Λαμπρακοπούλου Γεωργίας. Ο κύκλος των παραστάσεων της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ Μονολόγων, ολοκληρώθηκε με τη Θεατρική ομάδα φοιτητών «Μονόλογοι από τη Γάζα» του Αχμάντ Ελ Ρούζι, σε μετάφραση του Τζάνη Καραβίτη, σκηνοθεσία της Κάτιας Ζαρκάδα και ερμηνεία του Μπαταγιάννη ΄Αρη.

ΒΙΝΤΕΟ

Όλες οι παραστάσεις απέσπασαν το πιο θερμό και δυνατό χειροκρότημα των θεατών ενώ νωρίτερα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου κηρύσσοντας την έναρξη του 3ήμερου, «1ου Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών» ανέφερε «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως Αντιδήμαρχος πολιτισμού πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη μας το Φεστιβάλ Μονολόγων. Θεωρώ ότι η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει την απαρχή για περαιτέρω ενέργειες δημιουργικές . Νοιώθουμε την ανάγκη, ως Δημοτική Αρχή, να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τη δουλειά των ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών σχημάτων της ευρύτερης περιοχής. Κάτω από την «ομπρέλα» της καλλιτεχνικής έκφρασης ενώνουμε τις δυνάμεις και δημιουργούμε κάτι όμορφο και καινούργιο που θα πλουτίσει τον τόπο μας πολιτιστικά. Οι δράσεις μας έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην πρόοδο της κοινωνίας. Προσδοκία και στόχος μας είναι το φεστιβάλ αυτό να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός ανάμεσα στα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της πόλης μας, να εξελιχθεί και να γίνει γιατί όχι πανελλήνιος» κατέληξε.

Η Καλλιτεχνική επιτροπή του «1ου Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών» αποτελείται από τους : Καραγέωργο Νίκο – Καλλιτεχνικό ∆/ντή ∆Η.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Ροϊλού Γιάννα – ∆ρ. – ∆ιδάσκουσα του τµήµατος ΘΣ Πάτρας – Συγγραφέα, Μικέλλη Γιώργο – Θεατρολόγο .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
28 Δεκεμβρίου 2015
-Θεατρική ομάδα Καλυβίων “παιΖΟΥΜΕ” Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου
Εγώ… δεν του Βασίλη Αλεξάκη
Ερμηνεία: Γεωργία Παντολέινα
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Καραφά
Η βραβευμένη πένα του Βασίλη Αλεξάκη γεννάει έναν ξεχωριστό ήρωα. Ο θεατρικός μονόλογος “Εγώ… δεν”, μας μιλάει για τους ιδιαίτερους προβληματισμούς του για τον Θεό, τις σχέσεις των δύο φύλων αλλά και για την μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

-Θεατρικό τμήμα πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου “Χρήστος Καπράλος”
Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε
Ερμηνεία: Ψειμάδα Αθηνά
Σκηνοθεσία: Βαλμάς Ευάγγελος
Μουσική επένδυση: Ανδρέας Καχριμάνης
Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια δασκάλα με πολύχρονη θητεία στο λειτούργημά της και με πολυσχιδή προσωπικότητα. Άλλοτε εμφανίζεται γλυκιά και γεμάτη αγάπη προς τους μαθητές και άλλοτε βίαιη. Τους εξευτελίζει, τους λοιδορεί, τους υποτιμά, τους εκφοβίζει και ζητά από αυτούς τυφλή υπακοή. Εκπροσωπεί την εξουσία, αισθάνεται η ίδια εξουσία. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα φαίνεται μια γυναίκα με πάμπολλα προβλήματα. Είναι όμως αυτή η αληθινή Δεσποινίς Μαργαρίτα; Πιστεύει στο εκπαιδευτικό σύστημα που υπηρετεί; Η δομή της κοινωνίας, το μοντέλο της εξουσίας που κυριαρχεί την αντιπροσωπεύουν, η αντίθεσή της σ΄ αυτά μαζί με τις άσχημες προσωπικές εμπειρίες καθώς και το άγχος της εργασίας της, είναι υπεύθυνα για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της.

-Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Παραβόλας “Ευάγγελος Πολιτόπουλος”
Θα σε πάρει ο δρόμος του Σάκη Σερέφα
Ερμηνεία: Κων/νος Σελιμάς
Σκηνοθεσία: Στάθης Σκοτίδας
Ο δρόμος είναι μεγάλος, είναι για όλους, μπορεί να σε πάρει να σε δεχτεί, να ζήσεις εκεί μαζί του, όπως ακριβώς έκανε με τον ήρωα της ιστορίας μας. Η νύχτα είναι σκοτεινή ”σαν εντόσθια αλόγου” καθώς μας διηγείται μια περίεργη εμπειρία του.

29 Δεκεμβρίου 2015
-Θεατρική Ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice
Οδός Πολυδούρη της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Ερμηνεία: Τόνια Σκιαδά
Σκηνοθεσία: Γιούλη Μαρούση
«Λίγο πριν πεθάνει, η ποιήτρια ξηλώνει το μισοφόρι της και ταυτόχρονα μονολογεί, «εσωστρέφεται», «εξωστρέφεται», χορεύει, τραγουδάει και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το μύθο της χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Αφιερωμένο στην ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) και βαδίζοντας στον δρόμο που τον «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου…»

-Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δ.Δ Νεάπολης Αγρινίου «Το Παλαιόκαστρο»
Το κορόιδο του Κώστα Κακαβιά
Ερμηνεία: Παναγιώτης Γυφτάκης
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Τσιρώνη Μαίρη
Ένας άνθρωπος μετά από ένα γεγονός αναζητεί τον εαυτό του.

30 Δεκεμβρίου 2015
Τελετή Λήξης
Η τελετή λήξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Χρήστου Καλαβρούζου, ηθοποιού και τραγουδιστή από την Καλαβρούζα της Ναυπακτίας, ο οποίος θα τιμηθεί από το Δήμο Αγρινίου για το πολυετές έργο του, ενώ θα ερμηνεύσει ένα μονόλογο που θα φέρει την υποκριτική σφραγίδα του.