Επιστολή Λαγκάρντ: Eπιμένει για ελάφρυνση χρέους και “προληπτικά” μέτρα πριν το Eurogroup

Tο ΔΝΤ αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του πριν από το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, τη Δευτέρα, και έθεσε τους δύο πυλώνες στους οποίους επιμένει το Ταμείο για να λάβει μέρος στο νέο Ελληνικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποφάσισε να μην παραστεί στο Eurogroup και θα αντιπροσωπευθεί από τον Πολ Τόμσεν, με επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θέτει ως όρο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement), είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα ώστε να επιτευχθούν». Στην επιστολή της, την οποία έφεραν στη δημοσιότητα οι FΤ (και ο Peter Spiegel), η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. ο πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.

Επιμένει στα προληπτικά μέτρα: Αναφορικά με το πακέτο των προληπτικών μέτρων που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, υποστηρίζει πως «δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες». Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και -κατά συνέπεια- προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφάλαιων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».

Πηγή: mignatiou.com